Офіційний веб-сайт

Концертна програма «О, Україно! О, рідна Ненько!»

Автор(-и): Юрій Курач / Розділ:

Концертна програма «О, Україно! О, рідна Ненько!»; автор-виконавець: Юрій Курач.

Висунуто Національною спілкою кобзарів України

 

Концертна програма «О, Україно! О, рідна Ненько!» Юрія Курача

 

У 2018 році Національна заслужена капела бандуристів України імені Г.І.Майбороди відзначає свій 100-літній ювілей.

Так сталося, що. як і сто років тому, капела зараз живе і працює в часи війни, цього разу локальної війни на сході України. У формі нинішніх українських Збройних сил колектив виступає з концертною програмою «О, Україно! О, рідна Ненько!» перед українськими вошами як в зоні АТО, так і в місцях дислокацій в регіонах України, у військових закладах та перед жителями Донецької. Луганської областей.

Такі виступи надзвичайно важливі і сприяють як піднесенню бойового духу наших воїнів, так і усвідомленню місцевим населенням, що Україна була, є і буде єдиною і нероздільною.

Курач Юрій Володимирович ‑ генеральний директор-художній керівник Національної заслуженої капели бандуристів України імені Г.І.Майбороди.

Народився 06.09.1958 р. у м.Золочів. Львівської обл. У 1986 році закінчив Київську державну консерваторію ім.П.І.Чайковського за спеціальністю «Хорове диригування» та отримав кваліфікацію ‑ диригент хору, викладач хорових дисциплін.

Творчий шлях розпочався у самодіяльних хорових колективах м.Києва: 1982-1984 рр. ‑ хормейстер народної хорової капели Київського політехнічного інституту; 1983-1993 роки ‑ художній керівник народної самодіяльної хорової капели заводу «Червоний гумовик». З 1984 по 2009 роки працював диригентом Муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім.Л.М.Ревуцького; з 2009 року по вересень 2013 року обіймав посаду художнього керівника Муніципальної академічної чоловічої хорової капели ім.Л.М.Ревуцького.

З вересня 2013 року по цей час працює на посаді генерального директора-художнього керівника Національної заслуженої капели бандуристів України імені Г.І.Майбороди.

Курач Ю.В. підготував багато нових програм, у тому числі з використанням художнього читання у виконанні артистів капели та провідних майстрів художнього слова. Кожен концерт подається глядачеві як видовище-дійство.

При підборі репертуару велике значення надається сучасним творам, які популярні у молодого покоління. Багато українських народних пісень виконуються Капелою з використанням сучасних обробок та ритмів.

Культивуються на рівні симфонічних розробок українські народні думи, історичні та народні пісні, колядки і щедрівки, твори українських композиторів-класиків та сучасних композиторів.

Створені малі ансамблеві форми ‑ квартети, квінтети, секстети, оркестрові гурти, які крім участі у концертах капели, здійснюють концерти ‑ лекції.

За такий короткий проміжок часу записано 10 компакт-дисків. Особливою гордістю Капели є такі з них, як літературно ‑ музичні композиції «Сила козацька, слава козацька». «Світе тихий, краю милий, моя Україно» (за участю народного артиста України Анатолія Паламаренка). «Нині в нас Різдво». «Рідна мати моя». «Смійтеся разом з нами». До фондів Національного радіо записано близько 100 творів (600 хвилин музики4). Також записані концертні програми «Дума козацька, слава козацька». «Капела і тріо басів».

Курач Ю.В. ‑ проявляє себе як зрілий, талановитий, ерудований і високопрофесійний керівник капели. Веде плідну гастрольно-концертну діяльність в Україні та за її межами. Ю.Курач. як музикант заслужено користується повагою і довірою артистів, постійно підвищує свій професійний рівень і майстерність, безмежно відданий творчій праці, щиро закоханий в українську національну культуру.

Має Почесне звання «Народний артист України» (2016 р.), відзнаки та грамоти Міністерства культури України. Головного управління культури. Почесні нагороди Української православної церкви: орден Святого Володимира III ст., орден Святого Володимира II ст., орден Христа Спасителя та орден Кирила і Мефодія II ст.

 

З подання Національної спілки кобзарів України

Юрій Курач – художній керівник, головний диригент Національної заслуженої капели бандуристів України імені Г.І.Майбороди
Юрій Курач – художній керівник, головний диригент Національної заслуженої капели бандуристів України імені Г.І.Майбороди
Коментарі