Офіційний веб-сайт

Книги поезій «Вздовж дарованих Божих днів», «Копана гора»

Автор(-и): Василь Клічак / Розділ:

Книги поезій «Вздовж дарованих Божих днів», «Копана гора»; автор: Василь Клічак.

Висунуто Національним музеєм літератури України.

 

Лірика Василя Клічака

 

У пропонованих книжках лірики «Вздовж дарованих Божих днів» (2015 р.) та «Копана гора» (2017 р.) відомий український поет Василь Клічак опрацьовує громадсько-патріотичну тематику, пише про події, що потрясли суспільну свідомість в останнє п'ятиріччя. У поезіях В.Клічака постає сучасний і реальний, мужній і сповнений гідності український герой-воїн. Захисник. Переможець. Творам властива лаконічність, ощадливість стилю, часто вони нагадують хроніку, листи з фронту, нотатки очевидця. Шевченківський лауреат поет Володимир Базилевський у передмові до книжки «Вздовж дарованих Божих днів» висловив свої спостереження щодо епічності художнього мислення автора і оповідності, фабульності, сюжетності, максимальної конкретики. Така стильова манера зумовлена тематикою.

«Копана гора» ‑ як продовження попередньої книжки «Вздовж дарованих Божих днів» із розширенням тематичних обріїв. Тут постає образ-символ світової гори ‑ на перехресті особистого та людського (громадського, національного). Образ гори символізує часову вісь, де минуле є тією основою, з якої постає теперішнє ‑ вістря гори ‑ сьогодні. Отож, ця книга Василя Клічака ‑ про власну історію, віддзеркалену в історії колишніх поколінь.

Незбагненний у своїй складності світ розбивається у художній свідомості Василя Клічака на сюжети, фрагментаризується, калейдоскопізується, але, зрештою, стає освоєним, зрозумілим, близьким.

Назву книжку розкрив у післямові Шевченківський лауреат Василь Герасим'юк: «Василь Клічак, вступивши у пору життєвої і творчої зрілості, збагнув, що найбільший скарб закопаний якраз на горі його дитинства, яка так і називається ‑ Копана гора. Вона береже не тільки казки дитинства і легенди юності, а й золото життєвої правди багатьох поколінь співвітчизників автора. Береже і його щире золото».

На обидві книжки вміщено півтора десятка рецензій у періодиці (копії додаються). Також варте уваги й те, що обидві книжки були відзначені літературними преміями: «Вздовж дарованих Божих днів» ‑ Всеукраїнська літературна премія імені Павла Тичини, а «Копана гора» ‑ Всеукраїнська літературна премія імені Тодося Осьмачки.

Просимо високодостойних членів Шевченківського комітету підтримати наше подання.

 

З подання Національного музею літератури України

Коментарі