Офіційний веб-сайт

Книги Книги «Призначаю побачення», «Земне тяжіння»

Автор(-и): Валерій Кулик / Розділ: Література

Книги «Призначаю побачення» (видавництво «Наддніпряночка», 2013 рік), «Земне тяжіння» (видавництво «ВКФ «СТАР» ЛТД», 2017 рік), автор Валерій Кулик.

Висунуто Херсонською обласною бібліотекою для юнацтва ім.Б.А.Лавреньова.

 

Книги «Призначаю побачення» та «Земне тяжіння» Валерія Кулика

 

Херсонська обласна бібліотека для юнацтва імені Б.А.Лавреньова представляє книги поезій Валерія Кулика «Призначаю побачення» та «Земне тяжіння» на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2018 року.

Поет і перекладач Валерій Кулик давно знаний у літературному світі як талановитий літератор-професіонал. Його поезії виходили окремими книгами у різних видавництвах України. Ліричні твори згаданого автора часто здобували визнання серед читацького загалу, а особливо ‑ молоді. Він автор 18 збірок поезій, переважна частина з яких ‑це сонети і вінки сонетів. А книга «Планета сонета», у якій вміщено як оригінальні твори автора, так і переклади з російської класики періоду Срібного століття. Це видання, яке побачило світ у 2003 році, здобуло позитивну критику і експонувалося на Всеукраїнській та Міжнародній виставці у Франкфурті-на-Майні (Німеччина).

Письменник Валерій Кулик не одне десятиліття є добрим другом нашої книгозбірні. Він часто тут проводить презентації своїх видань, бере участь у масових заходах, які організує бібліотека, робить творчі виїзди в учнівські та студентські колективи. Літературна кав'ярня «ЛітTERRA» часто запрошує поета і перекладача Валерія Кулика, який спілкується з юнаками і дівчатами, задаючи тон цим зустрічам.

Книга поезій Валерія Кулика «Призначаю побачення» наповнена творами, які віддзеркалюють думки і почуття сучасної людини на бистрині сьогодення. Є в ній і вірші, котрі викликають співпереживання, принаймні, такі як «Рана». «З чужини додому» або «Сонет людської гіркоти», що розкриває родинні втрати у пекельні дні вселюдського горя ‑ Голодомору.

Увагу читачів у цій збірці привертає і цикл сонетів «Повернення з неволі» (Вінок до Кобзаря), де автор зумів у філігранній вишуканій поетичній формі змалювати пам'ятну сторінку Шевченкової біографії ‑ повернення його із заслання. Твір цей вийшов друком у газеті «Літературна Україна» в рік святкування 200-ліття від дня народження Тараса Шевченка.

«Земне тяжіння» ‑ це своєрідна сповідь автора перед земляками-степовиками, прагнення осмислити неповторний і непередбачуваний теперішній час. Окремі твори присвячені воїнам ‑ захисникам України, зокрема прикордонникам, до яких письменник часто приїздить з творчими виступами.

Вважаємо, що творчість талановитого майстра слова Валерія Кулика варта того, аби бути відзначеною на найвищому рівні у нашій державі. Яскраве і самобутнє слово поета надихає молодь на літературну творчість. Отож, ми були б дуже горді, аби наш земляк удостоївся такої честі.

 

З подання Херсонської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Б.А.Лавреньова

Коментарі