Офіційний веб-сайт

Книги «Час смертохристів. Міражі 2077 року», «Час великої гри. Фантоми 2079 року»

Автор(-и): Юрій Щербак / Розділ: Література

Книги «Час смертохристів. Міражі 2077 року», «Час великої гри. Фантоми 2079 року», видавництво «Ярославів Вал», рік видання: 2012, м. Київ, автор: Юрій Щербак.

Висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

 

Романи «Час смертохристів. Міражі 2077 року», «Час великої гри. Фантоми 2079 року» Юрія Щербака

 

Роман Юрія Щербака «Час смертохристів. Міражі 2077 року» є гостросюжетним політичним трилером, дія якого розгортається напередодні Четвертої глобальної війни.

Це антиутопія, сигнал тривоги, в якому за гротескною формою і фантастичністю ситуацій стоїть реальна масштабність можливих геополітичних подій майбутнього. Автор широко використовує прийом цитування таємних документів, які розкривають цинізм і подвійні стандарти акторів світової політичної сцени.

Роман Юрія Щербака з’явився через двадцять років після написання автором останнього прозового твору (документальна повість «Чорнобиль»). Збагачений досвідом політичної, державної і дипломатичної діяльності, автор, екс-посол України в США, Канаді, Мексиці та Ізраїлі, дає своє парадоксальне і пророче бачення того, що може статися з Україною в майбутньому.

Роман «Час Великої Гри. Фантоми 2079 року» є другою книгою ‑ продовженням гостросюжетного політичного трилера, антиутопії «Час смертохристів. Міражі 2077 року». Вихід сенсаційного роману «Час смертохристів» у 2011 році став значною літературною подією, привернув увагу читачів і критиків, про що свідчать дві престижні премії.

У центрі роману «Час Великої Гри» ‑ драматична доля головного героя, генерала української розвідки Ігоря Гайдука. Діючи в період Великої Темряви та після її закінчення, беручи участь у жорстокій політичній боротьбі, наражаючись на смертельний ризик, генерал Гайдук приймає доленосне рішення...

Роман «Час Великої Гри» продовжує стильову лінію «Часу смертохристів» ‑ поєднання магічного реалізму з гротеском, включно з «міфологічними» сценами за участю Христа і Сатани.

 

Відгуки про романи

Іван Дзюба, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, академік НАН України, літературознавець: «Надзвичайно цікавий, із захоплюючою інтригою роман Юрія Щербака я сприймаю як гротеск-фантастику не так прогнозу, як застереження від недалекоглядності й пасивності, смертельно небезпечних у цьому безжалісному світі, сповненому геополітичних пасток і підступів. У романі сповна виявився досвід Юрія Щербака як дипломата, політика і літератора».

Дмитро Павличко, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, Герой України, поет, прозаїк, публіцист:«Я поринув у події, зображені твердою, жорстокою рукою трагіка, письменника, що охоплює своїм оком світ, бачить безліч деталей, але не губиться в них, пам’ятає про щось найголовніше. А головніше ‑ це трагедія сучасного людства, нездатного врятуватися від атомної зброї, яка придумана тими, хто не повірив, що Христос воскрес. Страшна картина світу після великої Темряви, що настала після вибуху атомних бомб, це не тільки нове слово в літературі, це ‑ попередження, передчуття катастрофи».

Михайло Слабошпицький, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, письменник, літературний критик, видавець: «Це роман («Час великої гри»), якого в нашій літературі ще не було. Роман, якого нам дуже не вистачало… Це концентрація і художня кристалізація небезпечних тенденцій політичного життя України та й усього світу».

 

Про автора

Юрій Миколайович Щербак народився 12 жовтня 1934 року.

Доктор медичних наук, Надзвичайний і Повноважний посол України в США, Канаді, Мексиці, Ізраїлі, перший міністр охорони навколишнього природного середовища України, народний депутат СРСР (1989-1991), член Верховної Ради СРСР. Належав до опозиційної Міжрегіональної групи депутатів, яку очолював академік А.Сахаров.

Радник Президента України (1998-2000) і Голови Верховної Ради України з міжнародних справ (2004-2007). Брав участь у переговорах на вищому рівні у Києві, Вашингтоні, Єрусалимі, Оттаві, Варшаві, Мехіко, Мадриді.

Як професор Києво-Могилянської академії викладав курс «Геополітика та проблеми глобалізації» (2003-2006).

Український письменник, драматург.

Автор понад двадцяти книжок прози, публіцистики, драматургії, поезії, серед яких ‑ романи «Бар’єр несумісності», «Причини і наслідки», п’єси «Маленька футбольна команда», «Сподіватись», «Стіна», документальні повісті «Чорнобиль», «Україна: виклик і вибір», «Україна в зоні турбулентності».

Книга перша «Час смертохристів. Міражі 2077 року» стала літературною подією року і отримала дві літературні премії.

Нагороджений орденами і медалями України та інших країн.

Одружений, має двох дітей. 

Коментарі