Офіційний веб-сайт

Книги «Село», «Його бій за державність», «Українська книга і світ»

Автор(-и): Микола Тимошик / Розділ:

Книги «Село» (т.1, т.2), «Його бій за державність», «Українська книга і світ»; автор Микола Тимошик.

Висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» ім.Тараса Шевченка.

 

Книги «Село», «Його бій за державність», «Українська книга і світ» Миколи Тимошика

 

 

Центральне правління Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка висуває журналіста, доктора філологічних наук, професора Тимошика Миколу Степановичана здобуття Національної премії України ім.Тараса Шевченка за документально-публіцистичні книги про українське село і українську еміграцію, а також за серію публіцистичних статей з українознавчої тематики на сторінках «Слова Просвіти»:

І.Село. Т. 1. Зійти з безпам'ятства; т. 2 Трудний шлях відмосковлення. К.: Ярославів Вал, 2017. 420 +580 с.

2. Його бій за державність. К.:Наша культура і наука, 2017. 378 с.

3. Українська книга і світ.Спільне видання київського видавництва «Наша культура і наука» та Українського університету у Вашингтоні. 2018.512 с.

Найціннішим у двотомнику «Село» є добуті з колишніх архівних спецфондів, досі невідомі загалу і вміло зодягнені в захопливі мікроісторії факти і явища, які виводять читача на переосмислення принципових моментів української історії. Фактологічна канва оповіді в цьому творі особливо вражаюча за силою правди і майстерністю втілення задуму.

Визначальна особливість книг цього автора про феномен української діаспори та твореного нашими земляками українського друкованого слова на чужині («Його бій за державність» та «Українська книги і світ») у тому, що написані вони «з перших рук». Кожен факт, кожну сторінку автор добував самостійно - в бібліотеках і архівах під час наукових стажувань у тих зарубіжних країнах, де формувалися провідні осередки українського пресо- і книготворення, ‑Канаді, США, Німеччині, Франції, Італії, Великій Британії, Польщі.

У публіцистичних статтях, які опубліковані упродовж двох останніх років на шпальтах «Слова Просвіти» та інших всеукраїнських часописах, є «щось», яке властиве саме цьому авторові, яке вирізняє його тексти з-поміж інших, ‑переконливість і аргументованість, жива експресія, чистота думки, переплетена з гарячими почуттями.

Тимошик М. С. ‑знакова постать в сучасному інформаційному просторі України. Журналіст, публіцист, редактор, видавець, письменник, учений ‑всі ці сторони діяльності спрямовані на захист українського друкованого слова, повернення народові прихованої правди, ствердження авторитету української книги.

Після наукового стажування в Канаді одержав від канадської сторони копії недрукованих рукописних праць видатного українського вченого-державотворця Івана Огієнка і право на першовидання в Україні його наукової і художньої спадщини. Досі вийшло в світ з передмовами, упорядкуванням і науковими примітками М.Тимошика 20 томів невідомої українському загалу спадщини цього діяча в серії «Запізніле вороття».

Професор Тимошик ‑автор двадцяти власних книг із різних ділянок українознавства, ведучий тривалих у часі авторських передач по Національному радіо. Його публіцистичні статті регулярно вміщуються на сторінках всеукраїнських часописів, зокрема в газетах «Слово Просвіти», «День», «Літературна Україна», «Голос України».

Книги цього автора, які вийшли друком упродовж 2017-2018 року і за які він висувається на здобуття Шевченківської премії, базуються передусім на заборонених донедавна архівних матеріалах колишніх спецфондів. За масштабами охоплення матеріалу, лаконічністю і завершеністю сюжетів, цінним фактологічним тлом, барвистою мовою їх без перебільшення можна вважати популярно викладеною енциклопедією життя українського села та української еміграції.

Центральне правління Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченкапредставляє на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2019 року твори «Село (у 2-х т.), «Його бій за державність», «Українська книга і світ» Тимошика Миколи Степановича за номінацією «Публіцистика, журналістика».

 

З подання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка

Коментарі