Офіційний веб-сайт

Книги «Музика чорної вишні», «Крізь дим осеневих згорань», «В цупких обіймах німоти»

Автор(-и): Тамара Севернюк / Розділ: Література

Книги «Музика чорної вишні» (видавництво «Золоті литаври», 2009 р., м. Чернівці), «Крізь дим осеневих згорань» (Видавничий дім «Букрек, 2010 р., м.Чернівці), «В цупких обіймах німоти» (видавництво «Золоті литаври», 2012 р., м.Чернівці), автор: Тамара Севернюк.

Висунуто Національною спілкою журналістів України.

 

Книги «Музика чорної вишні», «Крізь дим осеневих згорань», «В цупких обіймах німоти» Тамари Севернюк

 

Літературно-художнє видання «Крізь дим осеневих згорань» ‑ незвичної форми, книга народилася в ході довірливої розмови Двох талановитих представниць українського жіноцтва ‑ відомої української поетеси, Заслуженого діяча мистецтв України Тамари Севернюкі члена Національної Спілки журналістів України Жанни Одинської.

На сторінках цієї книги ‑ спогади, есеї, публіцистика, поезії, філософські роздуми поетеси над життям, над долею рідної держави у складних історичних вирах, як і над долями окремих знакових особистостей і знаково-звичайних людей.

Читач зустрінеться тут з Ліною Костенко, Михайлиною Коцюбинською, Володимиром Івасюком, Юрієм Федьковичем, Євгеном Маланюком і з Левом Гумільовим ‑ сином Анни Ахматової, Іриною Одоєвцевою, Юлією Друніною, Євгеном Рейном ‑ духовним учителем Йосифа Бродського, Маргаритою Алігер, Оленою Плаушевською і багатьма іншими представниками української ‑ і не лише української ‑ робітничо-духовно-мистецької людської спільноти, а також ознайомиться з новими творами Тамари Севернюк та відгуками шанувальників і відомих письменників на її творчість; з автографами тих, хто дарував їй щиру прихильність, визнання таланту, тепло і повагу.

Літературно-художнє видання «Музика чорної вишні» про найдорожче пам’яті серця і Слову, що увібрало в себе і зберегло її незраджену вірність святості отчої землі, родовому кореню і рідній Вітчизні. А ще ‑ про світлу печаль любові, вдячну відданість правді пройдених життєвих доріг з їхніми надбаннями і втратами, з болем розчарувань і теплою радістю від не загубленого жорстокими вирами часу людського і людяного в людині.

Про поетесу, її творчість, зокрема про книгу «В цупких обіймах німоти...», перше видання якої побачило світ у Німеччині, зазначалося: «Це голос сучасної країни, яка недавно стала незалежною. Громадянська і лірична поезія Тамари Севернюк ‑ живописна, музична,  ‑ давно одержала визнання в Україні та за її межами. Слово поетеси містке, вишукано просте і пронизливе, глибоко проникає в серце. «Загляньте в цю криницю: ви побачите не тільки небо й зорі… ви відчуєте подих землі і космосу» ‑ написала одна з читачок. І сама поете, впевнена, що, де б не жили люди, «…від серця створене ‑ знайде до серця шлях».

 

Про автора

Тамара Артемівна Севернюк народилася в м. Старокостянтинові Хмельницької області в сім’ї службовців. Закінчила Хмельницьке педагогічне училище і філологічний факультет Чернівецького державного університету.

Поетеса, журналіст, пристрасний публіцист, автор понад двох десятків поетичних книг, серед яких: «Серце вміє співати», «На ранковій землі», «Джерельні веретена», «Летить душа наївна», «Злам», «Заметіль забуття», «Йорданська ніч», «Спокуса білої пустелі», «Дотик безсмертника», «Летючий промінь вічності», «И незачем таиться, и нечего таить...», «Зблиски» (англійською мовою), «Крізь дим осеневих згорань».

За свою творчість була відзначена багатьма обласними, республіканськими та міжнародними преміями імені Володимира Винниченка і Григорія Сковороди.

Удостоєна державного звання «Заслужений діяч мистецтв України». Тамара Севернюк ‑ член Національної Спілки письменників і журналістів України, автор перекладів з румунської мови поезій Міхая Емінеску, Тудора Аргезі, Ніколає Теуту, Вероніки Мікле, Ніколає Лабіша, Аркадія Опайця.

Окремі твори поетеси перекладалися вірменською, польською, румунською, німецькою, ідиш, угорською, італійською мовами.

На її вірші написано чимало пісень композиторами Анатолієм Кос-Анатольським, Павлом Дворським, Олександром Злотником, Левком Дутковським, Володимиром Лобураком, Леонідом Затуловським, Едуардом Качановим... Виконують їх народні артисти України Василь Зінкевич, Павло Дворський, тріо «Либідь», заслужені артисти ‑ дует «Скриня», «Писанка», Іван Дерда, виконавиця співаної поезії Зоя Слободян.

Поетеса живе і працює в столиці Буковинського краю ‑ місті Чернівці. 

Тамара Севернюк
Тамара Севернюк
Коментарі