Офіційний веб-сайт

Книги «Кінець світу: до і після. Сага про космологічну долю людства» т.1, т.2

Автор(-и): Василь Базів / Розділ: Публіцистика і журналістика

Книги «Кінець світу: до і після. Сага про космологічну долю людства» т.1, т.2, автор: Василь Базів, видавництво «Фоліо», рік видання: 2012, 2013, м. Харків.

Висунуто Національною спілкою журналістів України.

 

Книги «Кінець світу: до і після. Сага про космологічну долю людства» т.1, т.2 Василя Базіва

 

Василь Базів видав упродовж останніх років публіцистичні твори у двох томах «Кінець світу: до і після. Сага про космологічну долю людства», які стали видатним явищем в українській журналістиці і публіцистиці та увінчали плідний творчий шлях відомого в Україні та за її межами публіциста, журналіста, письменника та вченого.

Українська журналістика і публіцистика не мислима без творчості та імені Василя Базіва ‑ редактора і видавця, публіциста і дослідника, вченого і дипломата, письменника і журналіста. Будучи на гребені національно-демократичних процесів 1989-91 років, тодішній власкор республіканських газет у західній Україні Василь Базів створив першу у Радянському Союзі демократичну газету «За вільну Україну», яка завдяки своєму феноменальному тиражу щодня збирала 600-тисячний мітинг по усій Україні, і не тільки започаткувала свободу слова в Україні, а стала ідеологічним центром національно-демократичних процесів, котрі увінчалися утворенням Української держави.

Саме буремні події на грані тисячоліть лягли в основу публіцистичних праць у чотирьох томах Василя Базіва «Шлях з рабства».

«Сага про космологічну долю людства. Кінець світу: до і після» ‑ так називається наступний монументальний за своїм смисловим наповненням твір Василя Базіва у двох томах.

У кращих зразках світової наукової публіцистики автор наважується знаходити відповіді на запитання, які бентежать усе людство продовж тисячоліть до і після нинішньої генерації землян. У процесі написання книги автор об»їздив вздовж і впоперек усю планету, зокрема, особисто вивчив, як він пише, три земні портали зв’язку Людства із Абсолютом ‑ Святу Землю, Тибет і Юкатан.

«Сага про космологічну долю людства» ‑ це публіцистично-філософське дослідження сучасної земної цивілізації в унікальній авторській версії. У процесі освоєння історичного досвіду різних народів, на основі аналізу вершинних досягнень сучасної науки, а також у царині власних креативних візій автор приходить до висновку, що на віку нинішнього покоління на планеті розпочинаються трансформації, рівні за свою значимістю із зародженням життя на Землі і створенням Всевишнім богоподібної істоти. Праця Василя Базіва ‑ неповторний український внесок у скарбницю передової світової думки. У вселюдському контексті автор бачить грандіозне покликання України ‑ землі планетарних велетнів Шевченка і Франка, Вернадського і Кнорозова.

У ранзі публіциста і візіонера зі світовим іменем і завдяки своїй феноменальній праці Василь Базів взяв участь у «Всесвітньому Конгресі глобального розвитку», який відбувся у червні 2013 року у Нью-Йорку. Це був перший в історії форум найвидатніших інтелектуалів сучасного світу, який виробляв стратегію виживання земного роду в умовах безпрецедентних викликів антропогенної кризи, до якої веде згубний споживацький вектор розвитку людства.

У Лінкольн-центрі було зібрано найвидатніших мислителів сучасності, і серед них Україну представляв Василь Базів, до якого прийшло міжнародне визнання завдяки його талановитим книгам.

Своїми публіцистичним творами Василь Базів підніс українську журналістику на новий, вищий рівень, надав їй міжнародної канонічності, окреслив маяки розвитку і прогресу. І ця заслуга перед Словом і Народом заслуговує якнайвищої оцінки.

 

Про автора

Базів Василь Андрійович народився у селянській сім'ї у селі Семигинові Стрийського району Львівської області 17 травня 1955 року.

Перші публікації появилися у районній газеті ще у шкільному віці, і ними започатковується більш, ніж 40-річний творчий шлях одного із найяскравіших українських журналістів і письменників. Після закінчення із відзнакою факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка у 1977 році Василь Базів пройшов тривалий журналістський шлях від кореспондента молодіжної газети «Молодь Закарпаття» до головного редактора провідних у країні видань. Ще біля витоків публіцистичної діяльності у видавництві «Каменяр» вийшли перші книги Василя Базіва «Три грані подвигу» і «Повернення до здорового глузду». Особливо плідною була творчість в амплуа власного кореспондента республіканських газет «Молодь України» і «Робітничої газети» у західній Україні. Публікації молодого і безкомпромісного журналіста мали всеукраїнський резонанс, а автору неодноразово доводилося відчувати на власні творчій долі важку кувалду адміністративного пресингу.

Публіцистичне перо відкривало вікно у завтрашній день, а це викликало бюрократичне невдоволення і брутальне переслідування. В умовах глибинних трансформацій на грані тисячоліть Василь Базів по праву обрав місце на гребені історичних процесів, сповнених ризиків, небезпек і тривог. У 1990 році він створює першу у Радянському Союзі масову щоденну газету із більш, ніж півмільйонним тиражем, якою практично започатковується демократична преса в Україні. Відтак, уже в умовах незалежної України, творчу діяльність Василь Базів поєднує із політичною, державною, науковою, дипломатичною. Але ніколи і за жодних обставин не випускає із рук пера. Постійно його журналістський голос чути на сторінках провідних видань, із екранів телебачення, із радіоефіру. Протягом кінця 90-х років у видавництві «Світ» та видавництві «Преса України» виходять чотири томи його публіцистичних праць »Шлях із рабства». Цей вагомий доробок стає видатним надбанням національної журналістики.

Останніми роками Василь Базів зосередився на міжнародній журналістиці. Відвідання десятків країн, континентів, знайомство із різними земними цивілізаціями дали змогу піднятися до масштабів глобального мислення. У руслі сучасних візійних шукань, які бентежать людство і запліднюють відчайдушними ідеями кращі уми планети, Василь Базів публікує у видавництві «Фоліо» свою унікальну дилогію «Сага про космологічну долю людства. Кінець світу: до і після». Цим твором автор запроваджує українську публіцистику у світовий контекст.

Публіцистика Василя Базіва окреслює для української журналістики верхню інтелектуальну планку. Енциклопедизм світосприйняття за Франковими лекалами дозволяє автору братися за розробку і дослідження найскладніших проблем, які стоять перед світом і Україною.

Водночас неповторний базівський стиль вирізняє кожен рядок, що виходить з-під талановитого пера, і в лабіринтах «алхімії слова» неосяжні стратогеми та мегатренди враз стають доступними масовому читачу і демонструють дивовижний інтелектуальний, пізнавальний та животворний ресурс Українського Слова.

У 2011 році у видавництві «Фоліо» вийшов художній твір Василя Базіва ‑ епічний роман «Хрест», який став видатним явищем як української, так і світової літератури. Роман в англійською перекладі виходить у Сполучених Штатах Америки, що засвідчує міжнародне визнання модерного українського Слова.

Василь Базів ‑ член Національної Спілки журналістів із 1982 року, член Національної Спілки письменників із 2001 року. Працює професором Міжнародного університету «Україна». Має найвищий дипломатичний ранг Надзвичайного і Повноважного Посла України. Нагороджений орденами «За заслуги» третього і другого ступеня. 

Василь Базів
Василь Базів
Коментарі