Офіційний веб-сайт

Книги «Десятий рядок», «Під крилом великої Матері»

Автор(-и): Степан Процюк / Розділ: Література

 

Книги «Десятий рядок», «Під крилом великої Матері», видавництва: «Український пріоритет» та «Discursus», роки видання: 2014, 2015, автор: Степан Процюк.

Висунуто Національною спілкою письменників України.

 

Книги «Десятий рядок» та «Під крилом великої Матері» Степана Процюка

 

У 2014 році у видавництві «Український пріоритет» вийшов роман «Десятий рядок». У романі розгортаються три долі, три сюжетні лінії: діда, батька й онука. Різні покоління, різні держави, різні суспільні устрої ‑ від сталінського геноциду до часів Незалежності.

Роман, з одного боку, антитоталітарний, з іншого ‑ глибоко філософський. Людина у своїй проблемності завжди перед вибором: життя/смерті, любові/ненависті, вірності/зради, стоїчного спокою/гедонізму насолоди...Зрештою, тоталітаризм прибирав подобу не лише певних «ізмів», як от комунізм, тоталітаризм і нині випробовує людину, тільки в інших формах і змістах, як от «ринковий тоталітаризм» з філософією споживацтва і вічної гонитви за успіхом і прибутком. Доля кожного з героїв ‑ по-своєму важка, у чомусь трагічна. Зрештою, чи можна ставити питання у кого доля важча: чи у того, хто пройшов концтабір, чи у того, кого випробовувало КГБ, чи у того, хто не народить своє дитя як нащадка роду?

Тоталітаризм радянський чи споживацький ‑ кожний по-своєму нищить людину. І тільки від людини залежить, чи зуміє вона не зламатися під тиском життєвих випробувань. Щоправда й ціна за вибір ‑ відповідна. Для одного Роду ‑ як дзеркало долі України у XX столітті. І тільки богиня Астарта ‑ символ любові і смерті ‑ залишається невблаганною...

В 2015 році вийшов роман «Під крилами великої Матері». На думку літературного оглядача Христини Букатчук, цей роман ‑ «один з перших підводних землетрусів сучукрліту, який може викликати потужне літературне цунамі в сенсі психологічно-екзистенційного аналізу українства».

Літературний критик Олег Соловей зауважує: «Новий роман С.Процюка позначений помітною стилістичною легкістю, себто прозорістю. Таке відчуття, що він ступив крок (або й кілька) назустріч ширшим читацьким масам. Не йдеться про примітивізацію стилю, радше про його викшталтування... Будучи яскраво вираженим експресіоністом, Процюк не гребує порпатися у біологічних та спадкових, хворобливих і клінічних виявах людського, занадто людського. Людина буває різною, але треба її любити. Цю істину Процюк засвоїв давно...».

Степан Процюк активно виступає перед читачами, відстоюючи і захищаючи українські державницькі позиції. Творчі зустрічі успішно проходили в Берліні, Кракові, Оломовці; сотні зустрічей із читачами проведено в Україні.

 

З подання Національної спілки письменників України

Коментарі