Офіційний веб-сайт

Книги «Відкриття Миколи Руденка», «Святий Петро із Дивина»

Автор(-и): Олександр Михайлюта / Розділ: Публіцистика і журналістика

Книги «Відкриття Миколи Руденка», «Святий Петро із Дивина», автор: Олександр Михайлюта, рік видання: 2010, 2011, видавництво: «Віпол», м. Київ.

Висунуто Національною спілкою письменників України.

 

Книги «Відкриття Миколи Руденка», «Святий Петро із Дивина»

Олександра Михайлюти

 

Науково-публіцистичне видання «Відкриття Миколи Руденка» Олександра Михайлюти присвячене публіцистичній творчості видатного українського мислителя, літератора, правозахисника, Героя України, лауреата Шевченківської премії, дійсного члена Української вільної Академії Наук (СІМ) Миколи Даниловича Руденка (1920-2004). Наукова робота охоплює основні праці Миколи Руденка в царині публіцистичної думки ‑ «Енергія прогресу», «Гносис і сучасність», статті в періодиці та авторські програми на радіо «Свобода», а також автобіографічну книгу «Найбільше диво ‑ життя». Автор показує громадянську позицію Миколи Руденка, його складний шлях в інтер’єрі жорстокого XX століття, як послідовного борця за справедливість, як геніального дослідника школи фізичної економії на засадах антропокосмізму Превентивна публіцистика Миколи Руденка ‑ це глибокий аналіз першопричин тупикового напрямку розвитку СРСР («Капітал» К.Маркса) та розмисли щодо місця і ролі України в світі зокрема і людини у Всесвіті взагалі, це окреслення ідеї гармонії з Природою, що дозволить подолати виклики XXI століття. Нариси з економії Миколи Руденка привернули увагу академіка Андрія Сахарова і доктора військових наук, генерала-правозахисника Петра Григоренка, а керівництво СРСР у 1977 році означило твори аналітика, провидця і мислителя як антирадянські та запроторило його на сім років у концтабір та на п’ять років у заслання. Бо неуки і кар’єристи сприймали його як єретика. Книга якраз і виявляє силу думки і наукових передбачень Миколи Руденка, що базуються на вченні Піфагора «Бог є Природа. Природа є Бог», проти догматизму і партійної бюрократичної системи, яка не могла не зазнати катастрофи. Адресується журналістам, політикам, посадовцям, які накреслюють плани життя країн, економістам, філософам, студентам та викладачам у галузі масових комунікацій, усім, хто чув про Миколу Руденка та хоче дізнатися більше про його діяльність.

Публіцистичне видання «Святий Петро із Дивина» Олександра Михайлюти про феноменальну особистість планетарного масштабу ‑ народного цілителя, провидця, наділеного Космосом неймовірними здібностями, Петра Дементійовича Утвенка з села Дивин Брусилівського району Житомирської області. Він жив ‑ як старець, а чинив ‑ як Бог. Дослідники занесли ім’я славетного українця до переліку найзнаменитіших пророків, відомих людству. Ім’я Петра Утвенка (Діда Петра) стоїть в одному ряду з китайським провидцем і науковцем Конфуцієм, зі святим Антонієм, Оленою Блаватською, Євангелією Димитровою (Вангою), ясновидцем Вольфом Мессінгом, пророком Заратустрою, пророком Мухамедом, святими Серафимом Саровським і Сергієм Радонезьким...

Україна і світ ще мають осягнути значення Петра Утвенка, Святого Петра із Дивина, вшанувати його пам’ять належним чином та прилучитися до його невичерпного джерела духовності і добротворення.

 

Про автора

Громадянську і творчу зрілість Олександра Михайлюти помітив іще Олесь Гончар у далекому 1990 році, написавши публіцисту відгук на першу книгу «Ми не раби», зокрема видатний майстер слова відзначив актуальність розповіді «Розтерзаний факультет», у якій ідеться про молодих учених і студентів, які 1972 року під час усезагального шельмування його роману «Собор» не побоялися виступити на захист твору і його автора. «А загалом Ваша книга читачам, ‑ зазначив Олесь Гончар, ‑ гадаю, дуже потрібна...Честь праці!». Нагадаємо, що і книга «Ми не раби» тиражем 25 тисяч примірників і лист Олеся Гончара прозвучали ще за тоталітарного режиму як заклик до оновлення, до справедливості.

А видатний учень Олександра Довженка, лауреат Шевченківської премії Микола Вінграновський після виходу книги прози Олександра Михайлюти «Секретний ешелон» (1995 року) захоплено констатував: «…Ви є виключенням із цієї ‑ дорогої мені ‑ закономірності. Ваш «Секретний ешелон», як для мене, то є наша та література, ім’я якій і Григір Тютюнник, і Віктор Міняйло. Ви ‑ література з великої літери...».

Нарешті публіцист першої гільдії Степан Колесник у своєму нарисі про колегу (2012 року) звертає увагу: «Олександр Михайлюта конкретно говорить, пише і дбає про захист інтересів народу... Тільки цього року розпочата ним інформаційна кампанія в пресі проти намагання антинародної влади укрупнити райони і «закрити» 9000 сільрад дала змогу громадськості та опозиції перешкодити цьому зловісному наміру».

Олександр Михайлюта є автором гостропубліцистичних та високохудожніх книг «Ми не раби», «Алілуя» (перша книга в Радянській Україні про голодомор 1932-1933 рр.), «Секретний ешелон», «Літаючий мерседес», «Вольниця», «Ложа преси», «Химерія», «Ясновидець Дід Петро», «Біліє хата наша при дорозі», «Відкриття Миколи Руденка», «Святий Петро із Дивина» та ін., про які схвально відгукувалися газети «Літературна Україна», «Голос України», «Урядовий кур’єр». Автор документальних фільмів «Рана», «Загадка Дивина». За його однойменною повістю та сценарієм знято художній фільм «Секретний ешелон» ‑ перша і єдина картина про маловідомі факти боротьби колишнього фронтовика проти сталінських репресій 48-го року на Східній Україні, фільм уже 20 років не сходить з телеекранів України і Росії, розміщений на багатьох кіносайтах. Львівський молодіжний театр здійснив постановку за твором Олександра Михайлюти «Алілуя». Письменник також є автором кіноповісті «Нестор» та п’єси «І розкаже Париж...», (правдива розповідь про командарма Н.І.Махна), написав текст до знаменитого «Запорозького маршу» Є.Адамцевича та український варіант пісні з кінофільму «Генерали піщаних кар’єрів».

Лауреат мистецької премії журналу «Дніпро», лауреат всеукраїнського конкурсу на кращий сценарій телефільму «Україна: погляд у майбутнє» Міжнародного фонду «Україна ‑ XXI століття». Нагороджений Почесними Грамотами Верховної Ради та Кабінету Міністрів України. 

Олександр Михайлюта
Олександр Михайлюта
Коментарі