Офіційний веб-сайт

Книги «Возлюбленик муз і грацій», «І темнії ночі, і ласки дівочі» та «Як русалки місяць ловлять»

Автор(-и): Антонія Цвід / Розділ: Література

Книги «Возлюбленик муз і грацій», «І темнії ночі, і ласки дівочі» та «Як русалки місяць ловлять», автор Антонія Цвід, видавництво «Прометей», рік видання: 2017.

Висунуто Публічною бібліотекою імені Лесі Українки для дорослих (м.Київ).

 

Книги «Возлюбленик муз і грацій», «І темнії ночі, і ласки дівочі» та «Як русалки місяць ловлять» Антонії Цвід

 

У презентованому романі-трилогії відома письменниця Антонія Цвід відтворює життєві колізії великого поета й художника в умовах історичних перепитій епохи, в якій він жив і творив. Трилогія об'єднує романи: «Возлюбленик муз і грацій», «І темнії ночі, і ласки дівочі» та «Як русалки місяць ловлять». Вихід у світ твору нинішнього року став знаковою подією у сучасній українській літературі. За короткий час роман обсягом 1200 сторінок та 160-ма репродукціями художніх робіт Т.Шевченка викликав широкий резонанс як в Україні, так і за її межами.

На сьогодні маємо численну кількість рецензій і відгуків читачів, шевченкознавців та літературознавців, що були оприлюднені у вітчизняних та зарубіжних засобах масової інформації, а також на Всесвітньому Конгресі українців у Львові. На прес-конференції в Укрінформі, презентаціях у Києві. Львові, Одесі та інших містах України високу схвальну оцінку твору дали академіки Микола Жулинський, Петро Кононенко, професор Михайло Наєнко, літературознавець Дмитро Дроздовський, лауреати Шевченківської премії ‑ Любов Голота, Василь Герасим'юк, Ігор Калинець, шевченкознавці Василь Портяк, Сергій Гальченко та інші. Останній, зокрема, зазначив, що «авторка, охопивши надзвичайно великий обсяг архівних матеріалів, явила нам образ національного Пророка не як ікону, а людину-творця, з її чеснотами й вадами, знайомить читача з маловідомими фактами із життя Генія, уникаючи епатажних зображень, аби показати якомога достовірніше постать великого Кобзаря».

За майстерно виписаними картинами та етюдами в романі помітна кропітка архівна праця авторки, яка посилається насамперед на достовірні джерела: щоденник поета, листування, спогади його сучасників, маловідомі архівні матеріали, а також дослідження таких авторів, як Олександр Лазаревський, Василь Маслов, Михайло Чалий, Олександр Кониський, Сергій Єфремов, Павло Зайцев, Іван Дзюба, Сергій Гальченко, Василь Яременко, Володимир Мельниченко та інших.

Особлива цінність роману в тому, що авторка дозволила головному герою постати у своєму романі людиною живою, дихати на повні груди. Вона відтворила образ поета через призму стосунків з жінками-музами та граціями його поетичних і мистецьких шедеврів. Концептуальні підходи Антонії Цвід до висвітлення образу генія суголосні з поглядами Євгена Сверстюка: «Не ідеалізуймо й не обожнюймо Т.Шевченка, але пам'ятаймо, що він ‑ душа нашого народу».

Роман-перформанс Антонії Цвід ‑ це художній життєпис нашого Пророка, який власне нагадує трилогію його буття до, під час і після заслання. І всі ці періоди в трикнижжі презентовані різними історичними подіями та персонажами, а відтак й образами коханих жінок. Тарас Шевченко постає у творі як людина жива, якій не байдужі будь-які порухи душі і серця, Водночас у творі ми зустрічаємо і образ борця за долю уярмленої України.

Трилогія читається напрочуд легко і захоплює в полон читача. Сприяє тому і форма подачі архівного матеріалу ‑ роман-перформанс у картинах та етюдах, що свідчить про з'яву в нашій літературі нового жанру. Авторка поєднує власне прозу і драматургію, подає зображувальний і музичний ряд. Часто в оповіді несподівано з'являється справжня поезія, як зазначив професор Михайло Наєнко, «здається, наче це писав Шекспір чи Леся Українка. Це дуже не просто, така форма потребує великої роботи та неабиякої майстерності». Найцікавіше в романі трилогії Антонії Цвід діалоги, в них відчувається подих Шевченкової епохи, вони дуже жваві, яскраві, захоплюють мовним колоритом.

Поза всяким сумнівом трилогія Антонії Цвід ‑ це подія в сучасній українській літературі, яку давно чекали. В романі класик постає як жива особистість, як геніальний митець і щира людина з душею, відкритою до добра і любові. А ще, як зазначив відомий літературознавець Дмитро Дроздовський, перед нами текст, який є блискучим матеріалом для кіносценарію, на основі якого можна зробити продукт, що буде чудовою формою популяризації творчості Тараса Шевченка в різних аудиторіях, особливо серед молоді.

А ми, представники мережі публічних бібліотек столиці, вважаємо, що трилогія Антонії Цвід про життя Тараса Шевченка має бути в кожній бібліотеці і в кожній школі України, аби якомога ширше популяризувати творчість нашого національного Пророка, сприяти патріотичному вихованню юних громадян країни.

 

З подання Публічної бібліотеки імені Лесі Українки для дорослих (м.Київ)

Коментарі