Офіційний веб-сайт

Книги «Борозна у чужому полі», «Вибух у пустелі», «На розстанях долі»

Автор(-и): Іван Корсак / Розділ: Література

Книги «Борозна у чужому полі» (видавництво «Ярославів Вал», 2014 р.), «Вибух у пустелі» («Ярославів Вал», 2015 р.), «На розстанях долі» («Ярославів Вал», 2017 р.); автор: Іван Корсак.

Висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка».

 

Книги «Борозна у чужому полі», «Вибух у пустелі», «На розстанях долі» Івана Корсака

 

Книги «Борозна у чужому полі», «Вибух у пустелі», «На розстанях долі» Івана Корсака висунуто на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка у номінації «Література, публіцистика, журналістика».

«Борозна у чужому полі»‑ роман про славетну родину Тимошенків. Старшого брата Степана вважають батьком американської прикладної механіки, він є одним із засновників науки про опір матеріалів, середульший Сергій був міністром шляхів в уряді УНР, потім посол і сенатор польського сейму, а ще блискучий архітектор, за проектами якого зведено понад 400 будівель, переважно церков, у Грузії, Росії, Україні, Польщі, Чехії, США, Канаді, Парагваї, а менший Володимир - член уряду Рузвельта. Син Сергія Олександр працював головним архітектором Вашингтонського метро, звів низку хмарочосів у Нью-Йорку. Важливою прикметою книжки є, окрім художньої вартості, широке використання архівних матеріалів як українських, так і зарубіжних, зокрема, публікуються досі ніде не оприлюднені листи Євгена Маланюка, Сергія Тимошенка, архівів польських та УВАН у Нью-Йорку.

Така ж немала дослідницька робота з матеріалами, невідомими в Україні, була проведена при підготовці до написання роману «Вибух у пустелі», визнаного в 2015 році «Кращою книгою України» в номінації проза. Це роман про співавтора виготовлення атомної бомби, видатного вченого, пошанованого багатьма академіями наук, радника Президента США Георгія Кістяківського, донедавна маловідомого в нас.

Роман «На розстанях долі»‑ книжка про нашу інтелігенцію, яка нерідко належачи до різних політичних течій, творила одне українське річище, книжка про неймовірні страждання і велич духу. Зі сторінок вимальовуються постаті досі не частих «гостей» літературного простору отамана Тараса Бульби-Боровця, генерала Павла Шандрука. А до неоднозначних діячів професорів Бориса Балінського і Федора Богатирчука взагалі у письменників руки ще не доходили. І знову чимала дослідницька робота, пошуки інформації з різних джерел. Це, зокрема, з Інституту національної пам'яті України, Інституту національної пам'яті Польщі, Волинського обласного державного архіву, Об'єднання українців у Польщі, Української громади в Норвегії, Європейського конгресу українців, Союзу русинів-українців Словацької Республіки, Об'єднання українців Франції, Конгресу українців Латвії, Громади українців Литви, Організації Державного відродження України (СІЛА), Ліги українців Канади, Посольства Південно-Африканської Республіки в Україні, Вітватерсрандського університету (Йоганнесбург), Оттавського університету (Канада) та ін.

Твори Івана Корсака перекладені білоруською, польською, литовською, російською, англійською і турецькою мовами.

 

З подання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка

Коментарі