Офіційний веб-сайт

Книга-трилогія «Самотність пророка», «Поет і Владика», «Доктор і Професор»

Автор(-и): Левко Різник / Розділ: Література

Книга-трилогія «Самотність пророка», «Поет і Владика», «Доктор і Професор», автор: Левко Різник, видавництво «Світ», рік видання: 2007, 2008, 2011, м. Львів.

Висунуто Національною спілкою письменників України.

 

Книга-трилогія «Самотність пророка», «Поет і Владика», «Доктор і Професор»

Левка Різника

 

Книга «Самотність пророка» Левка Різника присвячена 150-річчю від дня народження Івана Франка. Це психологічний, з елементами містерії, твір, у якому своєрідно сплелися суперечливі реалії галицької дійсності другої половини XIX століття, на яку припала Франкова молодість, художня інтерпретація цієї дійсності в його кращих поетичних, прозових, публіцистичних та наукових творах, непрості стосунки митця з оточуючими його людьми, в т.ч. з Ольгою Рошкевич, напружені духовні пошуки суспільного ідеалу, вміло відображені у безперервній боротьбі за душу Пророка між силами добра (Ангел) і зла (Лукавий).

Книга«Поет і Владика» є своєрідним продовженням роману «Самотність Пророка, або Добрий Ангел Івана Франка». В її центрі дві непересічні особистості ‑ поет і вчений-енциклопедист Іван Франко, та духовний провідник галичан ‑ митрополит Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький, котрі мали великий вплив на життя українського суспільства кінця XIX‑початку XX століття і надовго визначили гуманістичне спрямування його інтелектуальних пошуків. Роман написаний у формі своєрідної сповіді поета перед владикою, владики ‑ перед поетом, а обидвох ‑ перед читачами, тобто перед народом, за пережите і передумане у житті.

Роман-есей «Доктор і Професор» завершує тритомник Левка Різника про трьох найвидатніших постатей українського відродження кінця XIX і початку XX століття ‑ Івана Франка, митрополита Андрея Шептицького, Михайла Грушевського, що жили і діяли на той час у Львові. Автор докладно і достовірно ‑ на основі першоджерел та архівних матеріалів ‑ розкриває творчі, наукові й побутові взаємини Михайла Грушевського та Івана Франка впродовж одинадцяти років (1894-1905) їхньої найбільш плідної спільної праці в Науковому товаристві ім. Т.Шевченка, при заснуванні й випуску «Літературно-наукового вісника», «Записок» та інших видань Товариства у Львові. На цей період припадає вироблення та утвердження українською національною елітою новітньої української національної ідеї як державотворчої; автор і звертає особливу увагу на діяльну й видатну участь у цьому процесі двох провідних діячів на галицькому ґрунті.

 

Про автора

Левко Йосипович Різник народився 14 січня 1938 рокув с. Нараїв Бережанського району Тернопільської області.Член Національної Спілки письменників України з 1978 року.У 1993-2005 pокахочолював Львівську організаціюНСПУ.Автор прозових книг: «З математичною точністю», «Голубидо сонця», «Наріжний камінь», «Повінь», «Міра оптимізму»,«Неоплатні борги», «Друге дихання», «На крутизні»,«Цілитель», «Обличчям до вікна», «Лідер», «Фактор ДанилаВернади», «Мамонт ожив», «Усусуси на Лисоні». Учасописах видрукував романи: «Маргінал», «Карма»,«Січовий Батько». За роман «Маргінал» удостоєнийу 1997 році. премії «Кращий роман року» ім. Андрія Головка,за книгу «Усусуси на Лисоні» ‑ преміїім. Олеся Гончара в 2002 році.Підготував до друку романи:«Крук, або П’ятдесятилітня війна»,«На карнавалі лукавства», «Фіолетові кошенята».

 

  

Левко Різник
Левко Різник
Коментарі