Офіційний веб-сайт

Книга поезій «Ронделі»

Автор(-и): Микола Боровко / Розділ: Література

Книга поезій «Ронделі» Миколи Боровка (видавництво «Ґенеза», 2011 р., м. Київ) висунуто Національною спілкою письменників України.

 

Книга поезій «Ронделі» Миколи Боровка

 

Книга «Ронделі» ‑ яскрава і самобутня збірка поетичних творів, написаних класичною формою вірша, що виник у XIVстолітті у Франції. Вона настільки несподівана, цільна і глибока, що є справді літературним явищем в українській літературі на початку XXстоліття. Ліричний пафос ронделі у цій книзі Миколи Боровка розкрилює свої поетичні межі. Дивовижність, оригінальність цих поезій полягає в тому, що, обравши забуту класичну форму, автор проникливо і високохудожньо говорить про світ, що оточує.

 

Образ малої батьківщини постає мовби вісь Всесвіту, напружена по вінця тривогами і минулого і майбутнього. Микола Боровко тематично розкріпачив рондель. Ствердивши думку, що французький рондель народився від української пісні з приспівом, яку принесла в ті краї разом зі своєю челяддю княжна київська Анна Ярославівна ‑ королева Франції.

 

Микола Боровко не обходився суто інтимною лірикою, якій слугувала ця форма в XIV-XVIст., а потім наприкінці XIX‑початку XXст. Він створив нові, унікальні класичні зразки українського ронделі-пейзажу, ронделі-інвективи, ронделі-спалахи, що протікають променями світла сьогодення. Окремі ронделі ‑ це вишукані пейзажі, з народною оригінальністю і словом. Тема села в його ронделях і жертовна і монументальна. Таїна людського буття переплітається з тонкою павутиною тепла і ніжності. В коротку форму вірша поет Микола Боровко вмістив переживання і роздуми, яким часто не вистачає і великих прозових полотен.

 

У ронделях Миколи Боровка весь обшир сум’ять людської душі нинішніх поколінь і дихання часів минулих, князівських, половецько-печенізьких, козацьких і недавньої світової війни.

 

Микола Боровкоє автором книжок: «Березень планети» (1978), «Земнітурботи» (1987), «На межі літа» (1990),«Хатнище» (1992), «Ронделі» (1994), «Трубіж»(1996), «Сповідь» (1997), «Ронделі» (2000),«Різдво весни» (2003), «Квіти мойого саду»(2006), «Хатнище Боянового роду» (2007), «Ронделі» (2007), «Крізь мене Альта протіка»(2008), «Пергаменти літа» (2008)

  

Коментарі