Офіційний веб-сайт

Книга поезій «Знак розбитого ярма»

Автор(-и): Леонід Горлач (Коваленко) / Розділ: Література

Книга поезій «Знак розбитого ярма» Леоніда Горлача (видавництво «Ярославів вал», 2012 рік, м. Київ) висунуто Національною спілкою письменників України.

 

Книга поезій «Знак розбитого ярма» Леоніда Горлача

 

Горлач (Коваленко) Леонід Никифорович. Народився 4 квітня 1941 року в містечку Ріпки на Чернігівщині. Закінчив середню школу, Ніжинський педінститут імені М. В. Гоголя. Служив у армії, працював у газетах, в апараті Спілки письменників України. Нині головний редактор газети «Отчий поріг» столичного Чернігівського земляцтва.

Член Спілки письменників України з 1967 року.

Нагороджений медалями «За трудову доблесть» та «За будівництво Байкало-Амурської магістралі», Почесною Грамотою Президії Верховної Ради Грузинської РСР. Лауреат Республіканських премій ім. М.Островського, І. Нечуя-Левицького, Міжнародних премій ім. Г.Сковороди, ім. В.Винниченка, Фундації д-ра М. Дем’яніва, Чернігівської обласної премії ім. М.Коцюбинського, премії журналу «Дніпро» ім. А.Малишка.

Автор близько п’ятдесяти книг поезії, прози, публіцистики, критики, дитячих творів. Основний жанр ‑ поезія, серед якої шість романів у віршах про українську історію.

Свого часу поета помітили видатні українські письменники Олесь Гончар, Юрій Збанацький та інші і вже після виходу першої книжки віршів «Сонце в зіницях» (1965 рік) він був прийнятий до СПУ. Відтоді й почалася його тривала наполеглива праця, яка дала вітчизняній літературі книги поезії, прози, художньої документалістики, публіцистики, критики, сотні публікацій у періодиці. Критика не раз відзначала його як майстра музичної лірики, твореної в Тичинівському ключі, вірність традиційному українському віршу, віртуозність образів, багатство тонів і півтонів рідної мови, активну громадянську позицію. З роками в його творчості поглибився філософський спокій, класичне розуміння суті життя й літературної праці.

Особливу сторінку як у творчості Л.Горлача, так і в усій українській літературі, займають його епічні твори ‑ віршовані романи «Ніч у Вишгороді», «Перст Аскольда», «Слов’янський острів», «Чисте поле», «Мазепа» та «Мамай», у яких талановито відтворено деякі періоди вітчизняної історії. Подібним доробком може пишатися будь-яка зріла національна культура.

Про популярність епіки поета може говорити бодай такий факт: свого часу в створі Київських Золотих воріт спектакль за твором «Ніч у Вишгороді» пройшов із великим успіхом понад сто разів, а роль князя Ярослава Мудрого грали такі видатні актори як Микола Козленко, Костянтин Степанков та Віталій Розстальний.

Значним здобутком сучасної української літератури можна вважати й нову книгу лірики Леоніда Горлача «Знак розбитого ярма». Це висока лірика зрілого майстра, в якій відбиті всі складні процеси, що відбуваються в українському суспільстві, роздуми про сенс людського буття, це афористичні крилаті образи, викінчена музика слова, уболівання за долю Батьківщини.

У передмові до книги поезій «Знак розбитого ярма» лауреат Шевченківської премії, відомий літературний критик Михайло Слабошпицький, підсумовуючи творчий шлях письменника у літературі, зазначив: «Як на мене, то саме книжки Леоніда Горлача дають вдячний матеріал для спостереження про те, як послідовно усвідомлює поезія весь драматизм людського існування».

  

Коментарі