Офіційний веб-сайт

Книга поезій «Амальгама»

Автор(-и): Юрій Буряк / Розділ: Література

Книгу поезій «Амальгама» Юрія Буряка (видавництво «Українські пропілеї», 2012 р., м. Київ) висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка

 

Книга поезій «Амальгама» Юрія Буряка

 

Поет, філософ, художник слова, експериментатор-модерніст ‑ це Юрій Буряк у своїй вершинній книзі «Амальгама», куди ввійшли найкращі поезії попередніх збірок «Tabula rasa», «Оріль», «Коло навколо», написане останнім часом і не надруковане раніше із різних причин. Склалося унікальне багатоголосся, єдине і гармонійне в своїй суті, цілісне семикнижжя думок, замислів, мислительної феєрії. Бурякова думка легка й політна, їй тісно в межах короткого вірша, Буряк їй дозволяє оглянутися, набрати нового розгону, щоб устигнути побачити й осмислити потрібне і підстережене. Буряків зір має розширений кут спостереження, сягає паралелей Давньої Греції, Риму та Близького Сходу, знаходить там енергетичну поживність, вживлює її в реалії дня теперішнього. Звучання природне й чутне, навдивовижу об’ємне, саме раз згадати про музику.

«Амальгама» ‑ ртуть і технології відображення, священнодійство над площиною вірша, зафіксований рівень професіоналізму й майстерності. Буряк пише легко та рвійно, не хизується своїми базовими знаннями, думає про читача, а не про власну начитаність й образно-смислову густину. Таке поєднання має щасливе продовження, відзначаємо його з’яву в кожній книжці Семикнижжя. Сім книжок під однією обкладинкою «Амальгами» — здавалася б, текстологічний перебір, надлишок слів, небезпека повторів... їх не знаходимо, книжку скомпоновано за задумом інтересу, що не зникає і не погашається, і лиш ‑нарощується. Поет ‑ не суддя, а допитливий речник, чиє слово ‑точне у поняттях теперішньої яви й глибин фантазійності.

Назву кожної книжки Семикнижжя визначено тонко і точно ‑як знак погоджених дій навколо стрижня розмови, як підсумковий пік поетичного провадження. Назви зацікавлюють, інтригують: «Переходячи Оріль», «Ностальгія», «Шавлія»... Загальна назва «Амальгама» віддзеркалює зміст кожної книжки. Кожна ‑мов фрагмент якогось одного монументального твору, тим-то багато відсилань, адресацій до різних джерел: від історичних до політичних, від філософських до фольклорних. Кожен текст укладається як певний смисловий пазл, скріплений інтонаційно, хоча поетична мова весь час ніби видихається: від голосної вибуховості до стриманого речитативу. І справжня, природна поетична мова, що є вищою формою існування мови взагалі, немов пересотворює поета.

Простота й глибина висловів Ю. Буряка подивовує і вражає. Бравада, хвацькість, честолюбство, позерство одійшли разом із молодістю. Поет добре розуміє, наскільки спорідненими є слова поетичні, філософські, метафізично навантажені. Силабо-тоніка змінюється верлібром, візуальна поезія ‑прозою. Буряк натхненно працює на безмежному полі експерименту.

 

Короткі відгуки про книгу «Амальгама»

Павло Мовчан, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, , письменник, лауреат Національної премії України премії ім. Т.Г.Шевченка, народний депутат України:

«Амальгама» — семикнижжя, де кожну книгу подано зібрано й послідовно, з перетіканнями смислового змісту, органічно до назв. Залучення давнього історичного матеріалу книжку поглиблює, робить її повнозвучнішою і здалою на узагальнення. Інтелектуальний досвід поета виявляє себе в кожній складовій його таланту. Зі словом працює професіонал дуже чіпкої пам’яті, він не оминає дрібниць, через які зазвичай переступають».

 

Любов Голота, редактор газети «Слово Просвіти», письменниця, лауреат Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка:

«Творчість Юрія Буряка ‑творчість високої якості, за кілька останніх літ, майже щороку, ‑книжки «Tabula rasa», «Оріль», «Коло навколо», «Амальгама». Останні книжка ‑умовний поетичний роман, що охоплює життя десятилітькраїни і людини, міста-«вузла» і багатьох українських сіл. Спокійне філософське осмислення, тривожність погляду, витончена поетична версифікація ‑ дещиця потужного Бурякового арсеналу, висока планка художнього досвіду і неспинного поетичного навчання. Буряк завжди гарантує якість, а це вже нині трохи забута чеснота».

 

Олександр Пономарів, доктор філологічних наук, професор:

«Мені приємно усвідомлювати, що зі словом Юрій Буряк поводиться поважно і артистично. Масиви слів ‑ і нема повторів, думання чисте і войовниче, на межі партії, виграної начисто. Нема нічого забороненого до уваги. Чистий сніг символів. Кожна книжка семикнижної «Амальгами» ‑ система духовних орієнтирів, де всьому є місце. Буряк пояснює з усіх ракурсів і осягнень, нам зрозуміло, як слухняним учням. «Амальгама» духовної України!». 

Коментарі