Офіційний веб-сайт

Книга «Історія самобутності, або Народ безсмертний»

Автор(-и): Іван Чумак / Розділ: Література

Книга «Історія самобутності, або Народ ‑ безсмертний», автор Іван Чумак, видавництво «Український письменник», рік видання: 2016.

Висунуто Творчим об’єднанням «Світлиця».

 

Книга «Історія самобутності, або Народ ‑ безсмертний» Івана Чумака

 

Творче об'єднання «Світлиця»України висуває на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка книжку оповідань відомого сучасного прозаїка і поета Івана Чумака «Історія самобутності, або Народ ‑ безсмертний».

Іван Чумак народився 8 грудня 1937 року в селі Старе Бориспільського району на Київщині. Автор багатьох поетичних та прозових книжок, зокрема «Слід золотого обозу», «В людей питайтеся», «Танцювали люди польку», «На відстані пам'яті» та «Ідеш, ідеш ‑ оглянешся». Рідне село ‑ а в ньому вся Україна - упізнається і в новій книжці оповідань, у художньому калейдоскопі якої ‑ життя простих людей від уже далеких двадцятих років минулого , століття, Голодомору, воєнних та повоєнних років аж до днів нинішніх, обпалених вогнем АТО. Про захисників єдності й незалежності нашої держави ‑ блискучі оповідання « Мічений війною під Донецьком» та «Напоготові ‑ гиря», а про дні минулі, та незабутні ‑ ціле гроно гостросюжетних художніх оповідей, у яких дихає степове роздолля, вловлюються як потужний відгомін епосу «Вершників» Юрія Яновського, так і різьбленість фрази його «Київських оповідань».

Книжка Івана Чумака має точний, вичерпний підзаголовок: «Трагікомедія буття». Про вчорашнє й нинішнє буття рідної України розповідається правдиво, совісно, яскраво, переконливо, без художніх прикрас. Розповідається так, що сам собою напрошується висновок: воістину наш народ безсмертний.

Іван Чумак ‑ майстер коротких, містких оповідань, великий знавець народної мови. Він уміє змальовувати героїв так, що вони постають перед читачами неначе живі. Зі своїми звичками, переконаннями, ідеалами та мріями, з добрим усміхом та іскрометним гумором, без якого годі й уявити справжніх українців.

 

З подання Творчого об’єднання «Світлиця» Київської організації НСПУ

Коментарі