Офіційний веб-сайт

Книга «У пошуках універсуму. Статті, публіцистика, прогнози і спостереження (1990-2011)»

Автор(-и): Олег Романчук / Розділ: Публіцистика і журналістика

Книга «У пошуках універсуму. Статті, публіцистика, прогнози і спостереження (1990-2011)», автор: Олег Романчук, видавництво: «Універсум», рік видання: 2011, м. Львів.

Висунуто Національною спілкою журналістів України.

 

Науково-публіцистичне видання «У пошуках універсуму» Олега Романчука

 

«Перезаснування України» ‑ це збірник із понад трьох десятків статей та есеїв, що у різні роки були надруковані у самому журналі «Універсумі», на «Українській правді», сайті Радіо Свобода та в американському виданні «Час і події», а також близько десятка інтерв’ю із визначними особистостями сучасності. Тут і розмова із Іваном Дзюбою, і з Євгеном Сверстюком, Іваном Драчем та Юрієм Щербаком, Олександром Скіпальським та Володимиром Огризком...

Автор сам тлумачить ідею, що закладена у назві книжки. «Українські політики й політологи, громадські діячі й журналісти полюбляють заявляти, що існує потреба в «перезавантаженні держави», ‑ пише Олег Романчук, додаючи, що це не дасть змоги вирішити проблеми.

«Спеціалісти з комп’ютерних технологій добре знають справжню суть терміну «перезавантаження» ‑ reboot(перезапуск, пуск). Йдеться про рестарт ком’пютера через перезавантаження операційної системи. При цьому вона сама жодних змін «не зазнає», ‑ пояснює Олег Романчук.

Мова ж, насправді, йде про перезаснування: «лише перезавантаження неефективної соціально-економічної та політичної системи в жодному разі не поліпшить її якості... українська реальність потребує не «перезавантаження . Українська держава потребує перезаснування ‑ кардинальної заміни операційної системи . Звідси й назва книжки. У ній і справді не бракує чітких діагнозів, але важливіше, що у книзі йдеться і про кроки до одужання.

Від багатьох сучасних публіцистів автора відрізняє те, що він не обмежується відповіддю на питання «хто винен», а, йдучи далі, каже, що варто робити. При цьому він не вдовольняється простенькою формулою «наше європейське майбутнє ‑ це і є вітчизняна національна ідея».

«Це банальний ідеологічний штамп, а не ефективний дороговказ у майбутнє. Це аж ніяк не національна ідея на сучасному етапі. Українці конче мають знайти відповідь на запитання: для чого ми живемо, навіщо нам держава?»

З іншого боку, така ідея аж ніяк не може стати наслідком нарощення економічних потуг: «Це не економічний прагматизм, не бажання конче жити заможніше, а непростий шлях до самоствердження української державної суб’єктності на світовій арені». На переконання автора, передусім варто з’ясувати принципові речі: де хочемо бути і як хочемо туди дістатися.

 

Про автора

Романчук Олег Костянтинович, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української преси ЛНУ імені Івана Франка, член Національної спілки письменників, член Національної спілки журналістів, член Міжнародного інституту преси – Press Institute(ІРІ) - ViennaAustria.

31993 року шеф-редактор (засновник) журналу політології, футурології, економіки, науки та культури «Універсум». Лауреат премії імені Івана Багряного 2008 року «за визначний внесок у розбудову державної незалежності України та консолідацію суспільства». Лауреат Міжнародної літературної премії 2009 року імені Дмитра Нитченка. Лауреат конкурсу україністики фонду Воляників-Швабінських за навчальний посібник «Системний аналіз у журналістиці». Лауреат обласної премії імені В’ячеслава Чорновола 2012 року за публіцистичну збірку «У пошуках універсуму».

 

Відгуки про творчість Олега Романчука

Михайло Слабошпицький, літературний критик, письменник, публіцист, видавець:

«Для мене Олег К. Романчук ‑ один із найсерйозніших наших публіцистів. Мені завжди хочеться звіряти свої настрої та гіпотези за ним. Очевидно, то найперше свідчення якості його текстів і довіри до нього. Глибокий політичний аналітик, добрий знавець української історії, автор, що називається, постійно тримає руку на пульсі дня, ‑ такий Олег К. Романчук не може не цікавити допитливого читача».

Тарас Марусик, політолог:

«Олег К. Романчук належить до найкращих українських публіцистів... Такі аналітики, як О. Романчук ‑ на вагу золота».

Юрій Щербак, прозаїк:

«Книга Олега К. Романчука «У пошуках універсуму» є унікальною енциклопедією українознавства, українорозуміння, україноболю і українолюбові, яка за розмахом проблематики і глибиною її висвітлення не має аналогів. Це своєрідний підручник анатомії (паталогічної анатомії) української політики, детальна мапа наших больових точок».

Іван Дзюба, літературознавець:

«Збірка публіцистики Олега К. Романчука «У пошуках універсуму» ‑ це сторінки й сторінки української думки, до яких варто звертатися. Багаторічні зусилля автора викликають захоплення».

Микола Жулинський, літературознавець:

«Все у «У пошуках універсуму», на жаль, звучить актуально, як у дев’яності, все болить, бо Україна хвора. Хвора, бо дуже слабкий імунітет національної свідомості, національної ідентичності...». 

Коментарі