Офіційний веб-сайт

Книга «Українська міфологія та культурна спадщина»

Автор(-и): Олексій Кононенко / Розділ: Літературознавство та мистецтвознавство

Книгу «Українська міфологія та культурна спадщина» Олексія Кононенка (видавництво «Фоліо», 2011 р., м. Харків) висунуто Національною спілкою журналістів України.

 

Книга «Українська міфологія та культурна спадщина»

Олексія Кононенка

 

Видання знайомить читача з чарівним світом праслов’янського міфовсесвіту, магією, метаморфозами, ієрархією у ньому богів, духів, багатством народних обрядів. На основі різних досліджень, етнографічних праць, спостережень, розвідок автором зібрано і систематизовано великий матеріал про світобачення далекого слов’янського предка. У книзі використано багато цікавого матеріалу, підкреслюється явище двовір’я, тісне переплетіння у народній свідомості язичницьких та християнських уявлень.

Науково-популярне видання «Українська міфологія та культурна спадщина» складається із розділів: «Початок. Міфопоетичний світ від прадіда до правнука», «З глибини віків», «Першопредки», «Племена слов’ян та їхні сусіди», «Зброя та бойові обладунки», «Божества», «Нижчі міфологічні персони і духи», «Персоніфіковані хвороби», «Надзвичайні персони», «Тваринна символіка», «Рослинна символіка», «Символіка каменів та металів», «Символіка обрядової їжі», «Календарна символіка», «Двір і хата: символи, ритуальні предмети, знаряддя праці», «Одяг та інші обереги людини», «Усна словесність, фольклор та писемні пам’ятки», «Музичні інструменти», «Герої казок, міфів, билин, персонажі фольклору; чарівні речі та місця», «Народні уявлення, звичаї обряди, ритуали, дійства дохристиянської доби, часів двовір’я та християнства; празники християнських святих у народній уяві».

Книгу видано з рясним посторінковим ілюстративним матеріалом, з оригінальними рубрикаціями, в ошатному оформленні.

До книги вміщено описи міфологічних уявлень, вірувань, обрядів, легенд, та їхні відлуння у фольклорі і пізніших звичаях українців, братських слов’янських та інших сусідніх з українськими племенами народів.

«Українська міфологія та культурна спадщина» допомагає читачеві подивитися на слов’янську архаїку новими очима, тобто під оновленим кутом зору, повніше зрозуміти її поетичний зміст, дає змогу більш точно відчути історичну сутність тих визначальних подій, які зберігаються в колективній народній пам’яті.

Автор дотримується принципів історичної достовірності. Він, як і відомі попередники М. Костомаров, І. Срезневський, Я. Головацький, І. Огієнко та інші, вважає, що міфологія давніх слов’ян неодмінно має розглядатися і вивчатися по усій широті їхнього ареалу розселення, тому що основи легенд, звичаїв, вірувань, не дивлячись на їхні місцеві особливості, спільні для всіх слов’янських народів.

Олексій Кононенко у книзі «Українська міфологія та культурна спадщина» розглядає увесь слов’янський світ в хронологічних паралелях. Його міфосвіт починається з переказів про наївні найдавніші вірування, роздуми над античними міфами в поєднанні із слов’янськими уявленнями, а потім доповнюється сучасними знаннями. 

Коментарі