Офіційний веб-сайт

Книга «Століття Якова»

Автор(-и): Володимир Лис / Розділ: Література

Книгу «Століття Якова» Володимира Лиса (видавництво «Клуб сімейного дозвілля», 2012 р., м. Харків) висунуто Національною спілкою письменників України.

 

Книга «Століття Якова» Володимира Лиса

 

Роман «Століття Якова» ‑ високохудожній, глибокий твір, написаний багатою образною мовою з майстерним використанням західно-поліського діалекту. В основі твору ‑ доля українського селянина Якова Меха з поліського села Загоряни на тлі XXстоліття. Дія роману розгортається в трьох площинах: це безпосередньо рік, який проживає Яків Мех перед своїм століттям, це екскурс у події п’ятирічної давності, коли він врятував наркоманку Оленку, і його спогади про дитинство, юність, довоєнні, воєнні й повоєнні роки, службу у Війську Польському, кохання, одруження, перебування у фашистському таборі, війну в рідному селі і війну, на якій він воював як солдат Червоної армії, складні перипетії повоєнних літ. У творі постає широка панорама народного поліського життя, дуже цікавими, колоритними, окрім Якова, є образи Уляни, Зосі, батьків Якова ‑ Параски і Платона, доньки Ольги, сина Артема, Оленки, Світлани, Кшиштофа Собєського.

Роман високо оцінений відомими критиками і читачами. Презентації і обговорення його відбулися у Києві, Львові, Стрию, Донецьку, Маріуполі, Одесі, Вінниці, Тернополі, Рівному, Дубно, Луцьку та ще декількох містах Волині, зокрема, у Володимирі-Волинському, Нововолинську, Ковелі, Любомлі, Шацьку, Ківерцях, Турійську.

Володимир Лис ‑ відомий український письменник: прозаїк, драматург, публіцист. У видавництвах Києва, Львова, Харкова, Тернополя, Луцька («Український письменник», «Молодь», «Факт», «Грані-Т», «Кальварія», «Фоліо», «Клуб сімейного дозвілля», «Підручники і посібники», «Богдан», «Твердиня») вийшли вісімнадцять його книг. Добру оцінку отримали романи «Айстри на зрубі», «Романа», «Маска», «Продавець долі», «І прибуде суддя», «Камінь посеред саду», «Острів Сильвестра», «Графиня», «Жінка для стіни», «Століття Якова», «Іван і Чорна Пантера», «Щоденники Ієрихар», повісті «Там, за порогом», «Ваза», повість-есе «Таємна кухня погоди», збірка оповідей для дітей «Володимир Лис про Сократа, Данила Галицького, Фернандо Магеллана, Ісаака Ньютона, Шарлотту, Емілі, Енн Бронте», збірка радіоп’єс «Полювання на брата».

Творчість Володимира Лиса відзначена низкою нагород, зокрема, Першою премією республіканського конкурсу творів про молодь, Гран-прі (Перша премія) Всеукраїнського конкурсу романів, кіносценаріїв і п'єс «Коронація слова», премією «Гранд-Коронація», міжнародною літературно-мистецькою премією імені Григорія Сковороди, літературно-мистецькою премією імені Агатангела Кримського, Першою премією Першого Всеукраїнського конкурсу радіоп’єс «Відродимо забутий жанр». Його книги входили до прайс-листа міжнародного конкурсу «Книга року Бі-Бі-Сі», міжнародного конкурсу «Айстра». За свою творчість має звання «Людина року Волинського краю», «Митець року Волині», нагороджений орденом «За заслуги» IIIступеня (серпень 2009 року).

«Концептуальним і засадничим чинником роману Володимира Лиса є образ часу, що відлунює зокрема і в назві твору, ‑ стверджує у рецензії до твору відомий літературознавець, культуролог, краєзнавець Ярослав Поліщук. ‑ Двозначність цієї назви, до речі, є вдалим прийомом, який втягує читача у смислову гру. Сподіваний епос століття виявляється насправді чимось зовсім інакшим ‑ він переходить у вимір приватної історії, що лише умовно підпорядковується загальним критеріям. Це саме той ефект, якого досягає добра белетристика, котра легітимізує й утверджує право на суб’єктивність та індивідуальність персонажа, а також на непередбачуваність кожної людської долі». 

Коментарі