Офіційний веб-сайт

Книга «Рось-Марія»

Автор(-и): Наталя Околітенко / Розділ: Література

Книга «Рось-Марія» Наталі Околітенко, видавництво «Доля», 2011 рік, м. Сімферополь.

Висунуто Всеукраїнською творчою спілкою «Конгрес літераторів України».

 

Книга «Рось-Марія» Наталі Околітенко

 

У історичному романі Наталі Околітенко «Рось-Марія» вперше досліджено долю того, хто став Предтечею нашого національного генія, вторувавши його творчі шляхи, а заодне й маловідомі епізоди Шевченкової біографії на тлі зародження епохи науково-технічного прогресу. Зі сторінок цього твору постає яскрава постать Івана Сошенка ‑ винятково благородної людини, котра платячи за любов до мистецтва тяжкими злигоднями, ні в чому не відступилася від внутрішніх переконань.

Історичний роман Наталі Околітенко «Рось-Марія» утверджує вельми злободенну як на наш час думку: хоч би як жорстоко розплачувалися за свою моральну послідовність люди подібні Сошенкові, все одно вони ‑ переможці, бо кожним кроком своїм боронили моральні устої, на яких має триматися світ. Адже на загребущого завжди знайдеться ще більш загребущий, на агресивного ‑ ще агресивніший і так до самознищення.

Назва твору взята із старовинного заклинання і ось як пояснює її одна з героїнь ‑ знахурка Мохуренчиха: «Рось ‑ то чистота, очищення, ну а Марія ‑ сам знаєш хто. Пречиста діва!». Образ малої Батьківщини, берегів річки Рось як вічного джерела натхнення й самодостатності, що зливається з образом Богородиці, ‑ це тло, на якому розгортаються події роману.

«Рось-Марія» ‑ глибоко психологічний твір високого художнього рівня, прочитується на одному диханні, змушуючи замислитись над тим, що покликання письменника ‑ це аналіз життя у всіх його суперечностях з незмінним обстоюванням вічних моральних істин, на яких тримається світ. Нинішнє суспільство саме тому й дезорієнтоване, що на зміну вигідній для письменницького становища за радянських часів кон’юнктурі виробничого роману прийшла кон’юнктура ринкових часів ‑ твори про секс, насильство та з іншою атрибутикою дешевого, розрахованого на невибагливий смак чтива. Суспільство повели не вгору, а вниз.

Наталя Околітенко від перших своїх оповідань, що в шістдесятих роках почали з’являтися в пресі, зарекомендувала себе як майстер, котрий кількома штрихами вміє змалювати яскраву картину, давши максимум інформації на мінімальній площі. У романі «Рось-Марія» це проявилося особливо виразно.

Системна розгорнутість історичного матеріалу, майстерно прописані образи дієвих осіб, літературна оздоба сюжету, наближена до історично складеного звукового та смислового ряду барокова українська мова роману дають нам право стверджувати, що автору пощастило створити визначний твір в сучасній українській літературі.

У творчості Наталі Околітенко (народилася6.09.1939. у м. Києві) поєднався дар письменниці, журналістки й вченого-природознавця.

По закінченні біологічного факультету Київського державного університету, працювала фаховим редактором у видавництві «Радянська школа», літературним редактором у газеті «Радянська освіта», тривалий час займала різні посади в журналі «Україна». В 1988 році пішла на творчу роботу.

Перу Наталі Околітенко належать книжки художньої прози: «Інтеграл Піфагора» (1967), «Сніжні ягоди» (1970), «Велика річка» (1973), «Місяць активного сонця» (1979), «Найкоротша ніч року» (1982), «Базальтовые острова» (1988), «На єдиній дорозі» (1988), «Запах острова» (1991), «А ми не праведники. Не праведники ми» (2002), збірки наукової фантастики «Крок вікінга» (1990)та «Політ на вогненних крилах» (2005), пізнавально-пригодницька повість для молодших школярів «А що ж за межею?» (2008).

Вона успішно працює в царині такого складного жанру як науково-художній, про що свідчать свого часу рекомендовані як шкільні посібники книжки «Годинник життя» (1967), «Таємниця пеннтагіри» (1989), серійне видання «Що записано в книгу життя?» (1990), «Таємниця точки Хе-Гу» (1995), публіцистичне дослідження «Парадокси професіоналізму» (1991). 

Коментарі