Офіційний веб-сайт

Книга «Пташка»

Автор(-и): Сергій Татчин / Розділ: Література

Книга «Пташка», автор Сергій Татчин, видавництво «Меркьюрі-Поділля», рік видання: 2016.

Висунуто Вінницькою міською письменницькою організацією.

 

Книга «Пташка» Сергія Татчина

 

Збірка поезій «Пташка» ‑певною мірою етапна книга у творчості відомого вінницького поета й художника Сергія Татчина, яка містить у собі глибокі внутрішні зв'язки семантики й текстології, авторські поклики й алюзії, що створюють унікальну систему координат на мапі цього поетичного світу.

Ця книжка ‑цілісний, структурований організм, самодостатня одиниця поетичного продукту на теренах українського літературного простору. Збірка містить сім розділів, і навколо цієї містичної сімки будується її структура. В кожному розділі є зачин, кульмінація і розв'язка‑адже кожен окремий вірш органічно вплітається у канву якоїсь більшої, рельєфнішої історії. У цьому ‑унікальність «Пташки», її особлива, надто рідко властива поетичним книгам, епічність у поєднанні з мотивами персональної міфотворчості й космогонії.

Варто окремо підкреслити справжній, не роблений патріотизм автора, його усвідомлену й недвозначну ідентичність, повсякчасний, невпинний духовний пошук. Духовність Сергія Татчина також особлива, автентична, пронизана неочікуваною метафоричністю й сміливими алегоріями.

Виразний гуманізм поетичних творів, розмаїття тем (від футуристичних «щоденників з окопів третьої міжгалактичної» до глибоких філософсько-етичних рефлексій), версифікаційна майстерність автора, геніальна простота етнічних ритмів і витончено аритмічна, новаторська силабо-тоніка «Пташки» ‑ цете, що особливим чином актуалізує цю поезію, виводить її на рівень кращих зразків сучасної літератури.

«Пташка» ‑ збірка, що привертає увагу ще й елегантним лаконічним оформленням, в основі якого ‑чіткий, графічний пташиний силует, що посилює й акцентує загальний концепт збірки, до найдрібніших деталей прописаний і промальований Татчиним-поетом і Татчиним-художником.

 
Уже і в прізвищі поета підказка, що він від Бога. Безперечно, Татчин, а не мамчин. Татко подбали про талант, а Центральна Україна про центр ваги. Поет у них вийшов абсолютно центральний. Читаєш вірша по віршеві ‑і одразу відчуваєш, як ні додати, ні відняти: зрілість, краса і сила.

Юрій Андрухович

 

Вірші Татчина ‑це реальність людського життя й один з прикладів творення поезії в пост-індустріальній чи пост-інформаційній добі, де «в небесах вогнеметом пропалено дірку». Один з найяскравіших прикладів у сучасній українській поезії.

Павло Вольвач

 

Саме творчість Сергія Татчина наштовхнула нас на визначення ‑ «DigitalРомантизм». Цифровий Романтизм, Комп'ютерний, Мережевий ‑те, що може вдихнути життя у завали ASCII-кодів і повернути нам Слово. Бо романтизм ‑це віра у існування добра, що би про це не казали літературознавці. А Татчин для нас є уособленням Цифрового Романтизму, якщо хочете, його маніфестом.

Брати Капрапови

 

Татчин ‑поет, якому вдається цілком особистісне і навіть інтимне екстраполювати у про­стір філософічний (позачасовий, метафізичний, тобто завше актуальний). Можна сказати, що Вінниці таки пощастило із Татчиним. Водночас і Татчину можна заздрити ‑вже хоча б тому, що у нього є Вінниця.

Олег Соловей

 

З подання Вінницької міської письменницької організації

Коментарі