Офіційний веб-сайт

Книга «Прилетіла ластівочка»

Автор(-и): Ірен Роздобудько / Розділ:

Книга «Прилетіла ластівочка»; автор: Ірен Роздобудько.

Висунуто видавництвом «Нора-Друк».

 

Роман «Прилетіла ластівочка» Ірен Роздобудько

 

Роман «Прилетіла ластівочка» можна назвати знаковим явищем в українськійсучасній літературі. Це перша спроба в белетризованому вигляді розповісти про визначні постаті в українській історії минулого сторіччя, що вплинули і на культуру в світі. Адже з 1919 року, завдяки мудрому рішенню Симона Петлюри, хор Олександра Кошиця підкорив світ (від Франції до Мексики!) виконанням української музики і, зокрема, всесвітньовідомої прадавньої щедрівки в записі Миколи Леонтовича ‑«Щедрик». Однак в світі цю мелодію знають під назвою «Carol of the Bells» в обробці Пітера Вільговського. Вона по нинішній день лунає в голлівудських фільмах, на різдвяних святах, концертах, інших урочистих заходах у багатьох країнах світу. Наш «Щедрик» досі живе у більш ніж двох тисячах виконань: від класичних хорів до сучасного молодіжного репу. І лише в Україні і в українських діаспорах знають, що ця музика належить Миколі Леонтовичу... Ірен Роздобудько вперше в українській прозі, обравши постать композитора Миколи Леонтовича як головного героя, з одного боку, дає можливість читачу дізнатися правду про всесвітньовідому мелодію, а, з другого боку, ‑історію тріумфу української музичної культури на початку XX сторіччя. Саме через «Щедрик» світ дізнався про Україну, про її прагнення до незалежності. Книга просякнута встановленням історичної справедливості щодо Леонтовича, чиє життя при загадкових обставинах обірвала чекістська куля в 1921 році. В романі письменниця висуває версію загадкового вбивства геніального українського композитора, а водночас дає белетризований погляд на події історичної давнини ‑бій під Крутами, становлення і падіння УНР, блискавичні зміни влад в Києві 1918-1919 років, «червоний терор», під час якого знищувалася українська духовність і її найяскравіші представники. Фактично ця книжка розповідає про цілу епоху ‑від 1916, коли в Києві вперше пролунав «Щедрик» у виконанні хору Кошиця, до наших днів ‑і в Україні, і в Америці. Важливо зазначити, що більшість діючих героїв реальні історичні постаті, відомості про яких подано в «Історичному додатку» до книги: О.Кошиць, К.Стеценко, С.Петлюра, К.Малевич, П.Вільговський, Т.Кардиналовська-Пилипенко, Л.Курбас, Д.Гершвін, Г.Джоунс, Б.Вудворт та К.Бернстайн та інші. Але особливістю роману є і система образів, створених письменницею з метою кращого розкриття авторського задуму і спрямованих не в минуле, а на сьогодення, на збереження історичної пам'яті, і аналіз історичних паралелей між минулим і майбутнім.

Саме тому роман «Прилетіла ластівочка» розрахований на широкий загал читачів. І результати продажу книжки вже свідчать, що на ринку масової літератури потрібні такі книжки, де про важливі речі ‑силу духу, велич і непідкупність таланту, справжність високого мистецтва ‑розмовляють з читачем серйозно, зважено і без поблажливого тону, але, з іншого боку, цікаво і емоційно.

Талант Ірен Роздобудько, вміння подавати інформацію та викликати емоції у читача яскраво відбиваються у відгуках на роман «Прилетіла ластівочка», бо навіть професійні критики та літературознавці позиціюють роман і як історичний, і як гостросюжетний, і як біографічний, і навіть як любовний. Проілюструвати це можна такою цитатою з рецензії: «Роман пронизаний таємницями, інтригами, революційними зрадами, але одночасно ‑ це чуттєвий роман про класичне мистецтво, музику і справжнє кохання, яке не зважає на вік і соціальний статус, романтику і такі всім потрібні щастя і домашній затишок» (Юлія Лінько). Отже, роман Ірен Роздобудько «Прилетіла ластівочка» виразно відповідає всім критеріям оцінки творів при поданні на Премію, а саме: збагачує історичну пам'ять народу, пробуджує національну свідомість щодо світового масштабу української культурної спадщини і України загалом. Ідеї, що закладені в тексті, спрямовані на формування громадянського суспільства і його демократизацію. А головне ‑ роман без пафосу розповідає, а подекуди й роз'яснює молоді як важливі історичні події в Україні на початку минулого сторіччя, так і світові політичні колізії наших днів. Роман пронизаний оптимізмом щодо майбутнього країни, яка дала світові «Щедрика», і вірою у вічність нашої самобутньої культури, яка, за далекоглядним переконанням Симона Петлюри, здатна завоювати світ без єдиного пострілу, як це зробив хор Кошиця в 1919-му.

Завершити представлення можна ще однією цитатою з рецензії: «Книга ставить дуже важливі питання до українців ‑ як історичні, так і особисті, щодо вибору кожною людиною свого шляху. Цей роман про Леонтовича, про Україну, про нас разом і кожного особисто» (Діана Петренко).

 

З подання видавництва «Нора-Друк»

Коментарі