Офіційний веб-сайт

Книга «Над простором і часом»

Автор(-и): Петро Шкраб’юк / Розділ: Література

 

Книга «Над простором і часом», автор доктор історичних наук Петро Шкраб’юк, видавництво «Апріорі», 2017 рік.

Висунуто Львівською організацією Національної спілки письменників України.

 

Книга «Над простором і часом» Петра Шкраб’юка

 

За тематикою, ідейним спрямуванням і стилем книга Петра Шкраб'юка «Над Простором і Часом: трилогія незвичайного» (м.Львів: «Апріорі», 2017 р., ‑ 336 с.) в письменстві унікальна. Бо в несподіваному ракурсі, на численних прикладах, осмислює хвилюючі таємниці світобудови, життя на Землі, призначення людини, її відповідальність перед Богом і прийдешніми поколіннями.

Автор також аналізує дивовижні випадки зреалізованих пророцтв і передбачень, які стосуються як окремих подій та особистостей, насамперед письменників, так і держав, зокрема розпаду СРСР.

Третя частина ‑ це гімн людям старшого й похилого віку, які і далі провадять активну діяльність у різних сферах, а тому цікаві, привабливі, духовно піднесені.

Петро Шкраб'юк не тільки письменник, а й науковець, доктор історичних наук, автор 30 книг поезії і документальної прози, у т.ч. таких знакових видань, як «Попід Золоті Ворота: шість елегій про родину Калинців» (1997 р.), «Сто кроків до Храму: невідоме про відоме» (2008 р.), «Історії, прожиті тричі: події, документи, спогади» (2015 р.), сотень публікацій у збірниках, журналах, зокрема в тижневику «Слово Просвіти».

Книга «Над Простором і Часом» увінчує цей масив художньо-наукової, світоглядної есеїстики. Вона нагадує читачам про вічність, про Бога, утверджує непроминальні християнські і національні цінності, а значить ‑ утверджує українську ідентичність, що особливо важливо в умовах глобалізації та секуляризації, як також маніпулятивної інформації.

Ось чому книга вже під час публікації в журналі «Дзвін» (2016 р., №3, 4, 9-10; 2017 р., № 1, 2) здобула низку схвальних відгуків. Тим-то відзначення її Національною премією імені Тараса Шевченка було б справедливим пошануванням автора як за цю небуденну книжку, так і за його літературну творчість взагалі.

З подання Львівської обласної організації НСПУ

Довідково

Петро Шкраб'юк ‑ поет, есеїст, дослідник (доктор історичних наук), старший науковий співробітник інституту українознавства ім.Івана Крип'якевича НАН України, в якому виконує обов'язки завідувача відділу української літератури. За сумісництвом працює на кафедрі зарубіжної преси та інформації Львівського національного університету ім. Івана Франка.

На його рахунку близько 30 книжок поезії та документальної прози з історії Василіянського чину св.Йосафата, духовно-культурного і суспільно-політичного життя України, сотні публікацій в наукових та масових виданнях. Лауреат премій Фонду Воляників-Швабінських при Фундації Українського вільного університету в Нью-Йорку (2003 р.), ім.В'ячеслава Чорновола (м.Львів, 2007 р.) та Всеукраїнської літературної премії ім.Ірини Вільде (2013 р.).

Народився в селі Пужники Тлумацького району Івано-Франківської області. Служив в армії. Закінчив факультет журналістики Львівського університету ім.Івана Франка. Працював у газетах, на радіо, зокрема в журналі «Наука і суспільство» (Київ) як кореспондент по Західному науковому центру АН України.

Доктор історичних наук Петро Шкраб'юк
Доктор історичних наук Петро Шкраб'юк
Коментарі