Офіційний веб-сайт

Книга «Михайло Гаврилко і стеком, і шаблею»

Автор(-и): Роман Коваль / Розділ: Публіцистика і журналістика

Книгу «Михайло Гаврилко і стеком, і шаблею»Романа Коваля, випущену ДП «Державна картографічна фабрика» 2011 року (м. Вінниця), висунуто Асоціацією українських письменників.

 

Історичний нарис «Михайло Гаврилко і стеком, і шаблею»

Романа Коваля

 

У новій книжці Романа Коваля розповідається про Михайла Гаврилка ‑ скульптора, художника, поета, творця і чотаря українських січових стрільців, повстанського отамана. Його доля тісно пов’язана з долею українців Австро-Угорщини та Російської імперії, адже в історію він увійшов не лише як митець, а і як провісник Самостійної України та організатор війська (Українських січових стрільців та Сірої дивізії Армії УНР), що мало здобути національну свободу.

Михайло Гаврилко ‑ творець бурхливої Шевченкіани. Тараса Шевченка він увічнив у погруддях, пам’ятниках, барельєфах, горельєфах, портретах, плакетках, медальйонах та у слові. «Се наче квінтесенція Шевченкової поезії, ще закоханої в минувшині і не зневіреної в її велич», ‑ так оцінив відомий у першій половині ХХ століття західноукраїнський історик, архівіст, краєзнавець, мистецтвознавець, поет, прозаїк і публіцист Микола Голубець проект пам’ятника Тарасові Шевченку для Києва, створений Михайлом Гаврилком сто років тому.

Тарас Шевченко був для митця, поруч із князем Святославом, головною фігурою української історії та української духовності. Гаврилко вважав, що «кожне слово Шевченка-пророка паде, як стріла божого грому, ведучи в шалений бій найпалкіші серця найкращих синів України за неї». З вогненним словом Шевченка полтавський козак пішов у бій проти Російської імперії, громадянином якої був, пішов, бо вона поневолила його Батьківщину. Під час Першої світової війни, ведучи до бою чоту, сформовану з гуцулів та галичан, він звертався до Дажбога, щоб той охоронив його вояків, і до Сварога ‑ щоб накидав на ворогів блискавок. Попри таку дивовижну для греко-католиків поставу, Михайло Гаврилко став одним з найулюбленіших старшин січового стрілецтва.

Про Михайла Гаврилка хотів написати повість видатний громадський діяч, прозаїк, поет і публіцист Юрій Липа, але трагічна смерть письменника стала на перешкоді здійсненню планів. Ця книга є спробою втілити мрію Юрія Липи, який вважав, що широке полотно пригод Михайла Гаврилка «викликало би більше цікавості, як не один західноєвропейський динамічний роман».

Описувані події у книжці відбуваються в Російській імперії, Австро-Угорщині, Франції та Українській Народній Республіці, на території сучасних Івано-Франювської, Львівської, Полтавської, Сумської, Тернопільської, Черкаської, Чернівецької та Чернігівської областей, у Петербурзі, Кракові, Відні та Парижі.

Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка поет Ігор Калинець, прочитавши історичний нарис «Михайло Гаврилко і стеком, і шаблею», так оцінив творчий доробок автора: «Роман Коваль стає вістовим історії, зв’язківцем між поколіннями борців за волю України і нами, сьогоднішніми, та й прийдешніми також. Роману Ковалю це дано, навіть велено: іди, шукай і знаходь! Історія Визвольної боротьби українського народу першої половини XXстоліття ‑ найбільш утаємниченої, суперечливої і жорстокої доби змагань за державність України ‑ беззастережно відкриває йому свої героїчні сторінки. Особливо велику увагу приділяє Коваль у своєму дослідженні шевченкіані Михайла Гаврилка. Поринаєш в атмосферу боротьби, протистоянь і прагнень мистців прорвати сіті заборон навколо імені Кобзаря ‑ і розумієш, чому кожна спроба українців відстояти своє, найдорожче, завжди викликала у влади таку жорстку реакцію і... страх. Тож «прочитайте тую славу» ‑ щирим і теплим серцем».

 

Роман Коваль ‑ письменник, краєзнавець, дослідник історії Визвольної боротьби українського народу першої половини XXстоліття. Є автором та упорядником 44 книг. З-під його пера вийшло також понад 2000 статей у газетах, журналах, альманахах, історичних календарях, енциклопедіях України та української діаспори. Автор кількох циклів радіопередач та 9 документальних фільмів про Визвольну боротьбу українського народу на початку XXстоліття. 

Коментарі