Офіційний веб-сайт

Книга «Коріння Шевченкового роду»

Автор(-и): Микола Лисенко / Розділ: Публіцистика і журналістика

Книга «Коріння Шевченкового роду», автор: Микола Лисенко, рік видання: 2012, видавництво «Алефа», м.Київ.

Висунуто Національною Спілкою краєзнавців України.

 

Книга «Коріння Шевченкового роду» Миколи Лисенка

 

Кожному цікаво довідатися про своїх предків, але, на жаль, не кожен знає свій родовід, який містить не лише витоки походження, а й джерела міцності, духовного багатства. Тим більше, коли мова йде про рід кровних нащадків Тараса Шевченка.

Дякувати Всевишньому, що нащадки нашого генія не лише пам'ятають своє коріння, а й вивчають його. Про це свідчить ґрунтовна праця ‑книга Миколи Лисенка, який дуже серйозно підійшов до вивчення минулого славетного роду Шевченків, котрий дав світові Поета, що прославив не лише свій рід, а й нашу матір ‑ Україну.

Книга буде цікава для читачів ще й тим, що автор її ‑ ще й нащадок Великого Кобзаря, який підійшов до дослідження древа роду Шевченків з великим сумлінням і розкрив багато досі мало знаних гілок родоводу великого українського поета, життєписів нащадків, які внесли і свою лепту в історію України.

Багато праці вкладено в цю книгу, тому авторові вдалося так глибоко розкрити генеалогічне древо Шевченкового роду ‑ понад тисячу осіб, серед яких немало видатних людей (художник Фотій Красицький, письменники Олександр Відоменко, Дмитро Красицький, Людмила Красицька, Даниїл Андреєв, академік Людвіг Боярський та багато інших). Цінність цієї книги підсилюють і відшукані автором давні родинні світлини.

Минулого року праця Миколи Лисенка відзначена Дипломом Всеукраїнського конкурсу «У нас одне коріння».

Доля розкидала рід Шевченків країнами близького і далекого зарубіжжя — Прибалтика, Україна, Російська Федерація, Франція, США, Англія, Польща, Японія, Австралія та інші. Та в центрі спогадів нащадків цього роду ‑ рідне село Шевченкове (колишня Кирилівка) Звенигородського району Черкаської області.

Кожна розповідь, кожен спогад по-своєму цікаві й повчальні. Через пам'ять роду вони передають неповторний дух минулого нашої української землі, доторкуються душею до коріння Шевченкового роду.

 

Про автора

Микола Павлович Лисенко народився в лютому 1949 року в селі Несвіч Любомльського району Волинської області в сім’ї митника. У вересні 1957 року пішов у перший клас Турійської початкової школи (Волинська область), а в серпні 1959 року сім'я переїхала жити в село Шевченкове Звенигородського району Черкаської області.

1965 року закінчив 8 класів Шевченківської загальноосвітньої школи і вступив до Шевченківського гідромеліоративного технікуму, який закінчив заочно в 1969 році.

Трудову діяльність почав у травні 1967 року слюсарем у Черкаському БМУ-42 тресту «Дніпроводбуд». Після закінчення Київського технологічного інституту харчової промисловості 1978 року працював на підприємствах харчової промисловості інженером-механіком, головним інженером Київського холодокомбінату.

У вільний від основної роботи час листувався і зустрічався з нащадками роду Шевченків, працював у музеях, бібліотеках, архівах України та колишніх республіках Радянського Союзу, зустрічався з людьми, яким не байдужа історія Шевченкового роду, збирав відомості про свій рід. Микола Лисенко ‑ дипломант 2010 року Всеукраїнського пошукового конкурсу «У нас одне коріння», отримав диплом першого ступеня за дослідження роду Йосипа Григоровича Шевченка, рідного брата Т.Г.Шевченка. Вивчені ним також гілки брата Микити, сестри Ярини, дядька Павла Шевченка та інші. Велику практичну допомогу надають працівники Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» с.Шевченкового; Національного музею Тараса Шевченка у місті Києві; Черкаського музею «Кобзаря»; Шевченківського національного заповідника у місті Каневі. У червні 1992 року Микола Лисенко став одним із співзасновників Всеукраїнського благодійного культурно-наукового фонду Т.Г.Шевченка, який пропагував і пропагує культурну спадщину Кобзаря. 

Коментарі