Офіційний веб-сайт

Книга «Катрени оголошених картин»

Автор(-и): Олег Гончаренко / Розділ: Література

 

Книга «Катрени оголошених картин», видавництво «Фенікс» (м.Київ), рік видання: 2011, автор: Олег Гончаренко.

Висунуто Національною спілкою письменників України.

 

Книга «Катрени оголошених картин» Олега Гончаренка

 

Висуваючи на здобуття Національної премії України імені Тараса Григоровича Шевченка книгу поезій Олега Гончаренка «Катрени оголошених картин», ми найперше керуємося тим, що ці твори є високохудожніми, новаторськими, патріотичними, духовними, і здатні сказати нове слово, відкрити нові горизонти на теренах української літератури.

Ще до виходу «Катренів» серйозні добірки з книги подали різні українські часописи: львівський журнал «Дзвін» (№9, 2010 р.), дніпропетровський журнал «Борисфен» (№7, 2010 р.), запорізький журнал «Хортиця» (№6, 2010 р.), чернігівський журнал «Літературний Чернігів» (№3, 2011 р.), газета «Мелітополь літературний» (№2, 2011 р.). Перший канал Українського радіо присвятив їм передачу «Літературні читання» (28.07.2011 р., 30.06.2012 р.), яку веде відомий поет Павло Вольвач. Символічно й те, що в першому ж номері за 2012 рік аж по цілій сторінці віддали під вірші з цієї книги газети «Літературна Україна» та «Україна козацька». Останнім часом добірки віршів з цієї книги вийшли також в газетах «Запорізька правда», «Индустриальное Запорожье», «Кримська світлиця», альманахах «Скіфія-Весна 2012» (м.Канів), Lira(м.Хмельницький), «Курінь» (м.Тернопіль), «Бат-Ямби» (м. Бат-Ямб, Ізраїль), прозвучали на каналі «Культура» українського радіо (05.08.2012 р.).

Рецензійні відгуки на книжку вийшли в газетах «Літературна Україна», «Урядовий кур’єр», «Українська літературна газета», «Україна козацька», «Кримська світлиця», «Запорізька правда», в журналах «Хортиця», «Літературний Чернігів», «Курінь», «Склянка часу», «Літературний Тернопіль», за книгою написано також кілька наукових робіт, що вийшли у наукових збірниках українських університетів, а також у Болгарії та Польщі.

Нині готуються до виходу добірки віршів та рецензійні відгуки ще в кількох українських часописах та газетах.

Автором також створено відео-версію книги, в якій подано і картини, і тексти віршів, що супроводжуються авторською начиткою поезій з музичним оформленням, якої розійшлося по Україні уже також більше тисячі примірників.

Саме за книгу «Катрени оголошених картин» О.Гончаренко отримав Всеукраїнську літературно-мистецьку премію імені братів Богдана та Нестора Лепких за 2013 рік.

З книжкою поета Олега Гончаренка «Катрени оголошених картин», по суті, народився новий жанр літератури, де спостерігається поліфонія мистецтв, яка здатна розштормити, роздмухати, оживити увесь гуманітарний космос сучасності.

З подання Національної спілки письменників України

Коментарі