Офіційний веб-сайт

Книга «Забудь-річка»

Автор(-и): Брати Капранови / Розділ: Література

Книга «Забудь-річка», автори Брати Капранови, видавництво «Нора-Друк», рік видання: 2016.

Висунуто видавництвом «Нора-Друк».

 

Книга «Забудь-річка» Братів Капранових

 

Роман «Забудь-річка» ‑ унікальне явище в сучасній літературі, яке об'єднує серйозні та глибинні теми української історії із легким викладом та захопливим сюжетом, що робить твір доступним для широкої аудиторії та водночас важливим у формуванні нерадянського погляду на історію України у XX столітті. Твір Братів Капранових дозволяє «залатати» дві головних проблеми історичної свідомості українців ‑ «розділеність» країни у Другій світовій війні та примусову втрату пам'яті поколіннями, які виховувалися після неї. Така книга у часи інформаційної війни за Україну важить не менше, як танковий полк на війні реальній.

Головні герої історичної частини книжки воюють на трьох різних сторонах Другої світової ‑ в УПА, у Червоній армії та в дивізії «Галичина», а їхні спадкоємці у часи реакції 2010-2013 вимушені розбиратися у тому, чиїми нащадками вони є ‑ і це дозволяє читачеві провести прямі аналогії з долею власної родини, відчути історичні корені подій Революції Гідності та подолати у собі радянсько-російський міф про Вітчизняну війну. Роман не містить оцінок людей та подій минулого, натомість дозволяє робити висновки самостійно.

Велетенський історичний матеріал, який використовують автори, дає змогу читачеві зануритися у епоху 1930-х ‑ 1940-х років та відчути себе на місці людей, які часто не мали можливості робити вибір ‑ особливо у часи репресій та воєн.

Такий роман, як «Забудь-річка», є життєво необхідним для сучасної України та наступних поколінь ‑ адже він створює художній образ минулого, який, як відомо, є значно стійкішим за всі інформаційні кліше, а крім того залишає нащадкам художню хроніку часів Революції.

Високі оцінки твору від читачів та критиків підтверджують той факт, що «Забудь-річка» зачіпає за живе, піднімає важливі питання, які турбують українців сьогодні.

Окрему увагу хочеться звернути на те, що автори Брати Капранови зі своїм романом здійснили безпрецедентний тур районними центрами та містечками, об'їхавши за рік понад 130 бібліотек від Чорноморська Одеської області до Зарічного Рівненської і від Ковеля Волинської області до Бердянська Запорізької. Цей тур не лише доніс книжку до місць, позбавлених книгарень, але й став великою підтримкою для місцевих культурних еліт. За прикладом Братів Капранових, сьогодні у подібні тури вирушають й інші письменники, що слугує справі ідеологічного та культурного об’єднання України незалежно від регіонів та рівня урбанізації.

 

З подання видавництва «Нора-Друк»

Коментарі