Офіційний веб-сайт

Кантата-симфонія на тексти поеми «Кавказ» Тараса Шевченка та мистецький проект «Гармонія сфер» (музика, живопис, світло)

Автор(-и): Мирон Юсипович / Розділ: Концертно-виконавське мистецтво

 

Кантата-симфонія на тексти поеми «Кавказ» Тараса Шевченка та мистецький проект «Гармонія сфер» (музика, живопис, світло), рік оприлюднення 2014, автор: Мирон Юсипович.

Висунуто Спілкою театральних діячів України.

 

Кантата-симфонія «Кавказ» та мистецький проект «Гармонія сфер» Мирона Юсиповича

 

Прем’єра кантати-симфонії «Кавказ» С.Людкевича на слова Т.Г.Шевченка відбулась 9 березня 2014 року з нагоди відзначення 200-літнього ювілею Т.Г.Шевченка на сцені Львівського Національного академічного театру опери та балету ім.С.Крушельницької. До кінця 2014 року на сцені Львівського Оперного театру твір був показаний ще 10 разів.

М.Юсипович як диригент-постановник та автор відеоряду, що супроводжує виконання «Кавказу», був запрошений виконати цей твір на закритті фестивалю «Віч-на-віч з Кобзарем» з нагоди 200-літнього ювілею Т.Г.Шевченка у Києві на сцені Національної Опери України. Виконавцями цього разу стали хор та оркестр Національної радіокомпанії України.

Під час прем’єрного показу «Кавказу» у Львові було здійснено звуко- і відеозапис твору, на основі яких було видано DVD. DVDз лекцією-супроводом М.Юсиповича було показано студентській молоді Львова у 7 вищих навчальних закладах.

Виконання кантати-симфонії «Кавказ» С.Людкевича на тексти однойменної поеми Т.Шевченка у Львівському театрі опери та балету стало дещо незвичним, але не випадковим. Драматичні події в Україні кінця 2013 р., котрі ще більше загострилися у 2014 році, дали поштовх до переосмислення пророчих рядків геніального твору Шевченка.

Суть мистецького проекту ‑ концерту-вистави «Гармонія сфер», за задумом її постановника Мирона Юсиповича, полягає у розкритті ідеї про єдину духовну і емоційну суть різних видів художньо-мистецької діяльності людини. На його думку, духовним джерелом для створення мистецького твору, незалежно від його жанру чи сфери діяльності митця, є те саме зерно - емоційний стан художника. Різниця лише у тому, що хтось свій стан малює на полотні чи на піску, інший виражає у мелодіях ‑ звукових фарбах, хтось у гармонійних чи дисгармонійних архітектурних формах, світлі... Дуже часто початковим і визначальним у цих процесах стає СЛОВО.

Мирон Юсипович, втілюючи свою ідею, запропонував тут також символічний сценарій дійства, додавши до вказаного мистецького синтезу поетичне Слово. Вірші М.Юсиповича, джерелом яких стали конкретні музичні фрагменти і живописні полотна, об’єднують дію у філософсько-біблійний сюжет.

З подання Спілки театральних діячів України

Коментарі