Офіційний веб-сайт

Кантата «Берестечко», балада-реквієм «Небесна сотня»

Автор(-и): Ростислав Демчишин / Розділ: Музичне мистецтво

Кантата «Берестечко», балада-реквієм «Небесна сотня», автор: Ростислав Демчишин.

Висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

 

Кантата «Берестечко», балада-реквієм «Небесна сотня» Ростислава Демчишина

 

Кантата «Берестечко» на вірші Т.Шевченка «Ой, чого ти почорніло…» для мішаного хору, солістів та симфонічного оркестру і баладу-реквієм «Небесна сотня» для симфонічного оркестру композитора РостиславаДемчишина написані доступною музичною мовою звучання, додержуючись канонічної побудови твору, стилю та образно відображуючи текстову палітру вірша. Велике значення має ґрунтовне осмислення композитором віршованого твору Тараса Шевченка, глибоке співпереживання з геніальним поетом. Композитор, дотримуючись меж традиційного музичного викладу, з великою майстерністю використовує сучасну мову гармонічного співзвуччя. В середній частині музичного твору можна почути далеке відлуння бою, переживання героїв, які полягли за Україну. Проте, музичний твір не закінчується сумно, бо композитор, сповнений оптимістичного бачення майбутнього України, закінчує твір накладанням мінорних пластів хорового викладу на загальний фон мажорного звучання в оркестрі, як втілення своїх оптимістичних мрій про щасливе майбутнє України.

Балада-реквієм «Небесна сотня» ‑ це відгомін трагічного сьогодення, але і в ньому композитор майстерно використовує мелодизм теми кохання, як вічне протиставлення сяйва і тіні, що пульсує в людських душах, сплески миті трагічного і нездійсненна мрія кохання молодих героїв Небесної сотні, які полинули у плин вічності, утверджуючи прекрасне на Землі, яке завжди присутнє у вирі буднів.

 

Про автора

Після закінчення навчання у Львівській консерваторії ім. М.Лисенка, де здобув фах диригента-симфоніста та композитора, працював у Львівському театрі опери та балету ім. С.Крушельницької (тепер Національна опера ім. С.Крушельницької) ‑ 1988-1991 p.p. В 1989 році створив і очолив Галицький симфонічний оркестр. У 1990 році на прохання В’ячеслава Чорновола написав за одну ніч обробку партитури державного гімну «Ще не вмерла Україна» для симфонічного оркестру та хору, яка прозвучала у виконанні Галицького симфонічного оркестру та хору оперного театру на 1-й сесії 1-го демократичного скликання в театрі опери та балету у Львові під орудою Ростислава Демчишина (9 квітня 1990 p.).

В 1992 році створив ансамбль «Галицька ревія», у виконанні якого звучала музика репресованих композиторів Галичини, знайдена і оркестрована по-новому композитором Ростиславом Демчишиним. У грудні 1993 року на урочистому святкуванні 125-ї річниці «Просвіти» відбувся виступ колективу в Київській Національній опері.

В 1999-му році була написана вокально-симфонічна поема «Україна є, Україна буде!», яка вперше прозвучала на сцені палацу «Україна» силами зведених хорових колективів Галичини (біля 2000 артистів хору та народних колективів, м. Київ).

У 2001 році був запрошений у США, де пропагував українське мистецтво (2001-2003 p.p.).

Написав низку творів на слова Т.Г. Шевченка. Протягом 2006, 2007, 2008 та 2010 років відбулися авторські концерти під назвою «За вольную волю» у виконанні симфонічного оркестру Львівської філармонії та хорових колективів (афіші та відеоматеріали додаються).

У 2007 році Р.Демчишин став членом Національної спілки композиторів України. Його творча біографія посіла належне місце в «Енциклопедії сучасної України» (7 т.). У 2008 році на авторському концерті до 60-річчя композитора у Національній філармонії прозвучала вокально-симфонічна балада «Голодомор», яка була відзначена Міністерством культури, як найкращий тематичний твір (Київ, 2008 p.). 

Коментарі