Офіційний веб-сайт

Зібрання музичних творів «Тарас Шевченко. Солоспіви»: «Давно те минуло» та «За думою дума»

Автор(-и): Фемій Мустафаєв / Розділ: Концертно-виконавське мистецтво

Зібрання музичних творів «Тарас Шевченко. Солоспіви»: «Давно те минуло» та «За думою дума», автор: Народний артист України Фемій Мустафаєв.

Висунуто Міністерством культури України.

 

Співоча творчість Фемія Мустафаєва

 

«Тарас Шевченко. Солоспіви» ‑ унікальне зібрання музичних творів на слова Тараса Шевченка, в якому зібрані кращі пісенні твори, більшість з яких не звучала в інформаційно-музичному просторі. Твори цього альбому увійшли до фонду Національної радіокомпанії України. Співак сміливо користується рідкісними можливостями своєї вокальної природи, що дозволяє йому виконувати як тенорові, так і баритонові вокальні партії: В палітрі особистості цього виконавця поєднані досягнення високої європейської академічної культури співу та майстерність народного рапсода. Висока виконавська культура відчутна у кожному музичному творі, які виконано у кращих традиціях української вокальної культури.

Диск «Давно те минуло» записаний у супроводі Національного академічного оркестру народних інструментів України під керівництвом народного артиста України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Віктора Гуцала. До нього входить 13 творів на музику відомих українських композиторів-класиків: М.Лисенка, Б.Підгорецького, К.Стеценка, І.Воробкевича, Я.Степового. В цих творах митець прекрасно відчуває і передає глибинність українських вокальних традицій епічного та героїчного характеру. Він, як ніхто інший, передає в своєму виконанні масштабність музичних образів: незламний дух українського народу, його силу, мужність, щемливі і трагічні інтонації, які йдуть від українських дум.

Відчувається, що Мустафаєву є дуже близькою творчість великого Кобзаря і він чудово передає у своєму співі образний зміст його поезій. Пісні просякнуті живими людськими емоціями, що спонукають сучасного слухача щиро співпереживати сюжетним лініям. Чудова робота Національного оркестру народних інструментів України в поєднанні з потужним вокалом Ф.Мустафаєва створює незабутні музичні образи високохудожнього твору, що викликає у слухачів неповторні емоції.

Диск «За думою дума» записаний у фортепіанному супроводі (концертмейстер ‑ Є.Лисогор). На диску представлені 13 вокальних творів ‑ від українських народних пісень на слова Т.Г.Шевченка ‑ до світових композиторів-класиків: М.Лисенка, К.Стеценка, Я.Сичова, К.Вільбоа. Цікавою особливістю цього диску є особливий стиль виконання музичних творів. Простежується індивідуальна неповторна вокальна школа. У майстерному вокалі митця відчувається постать зрілого майстра, який абсолютно вільно володіє всіма засобами і методами вокального мистецтва. Цьому яскравим підтвердженням є запис a capella на диску «За думою дума» української народної пісні «Вітер в гаю нагинає лозу».

Представлені вище музичні твори позначені національною визначеністю, самобутністю та образністю. Саме таким поєднанням високого патріотизму і таланту можна охарактеризувати всю творчість Фемія Мустафаєва, яка є унікальною, а сам він представляє собою яскравий і самобутню індивідуальність.

Співак академічного плану, він включає в свої концертні програми як класичні арії, так і українські народні пісні, романси та сучасні пісні українських авторів. Митець підтримує традицію відомих українських виконавців-класиків (І.Паторжинського, Д.Гнатюка, М.Ворвулєва та ін.), але уже в новій, сучасній якості. В його творчому доробку ‑ сольні диски як в оркестровому, так і фортепіанному супроводі. Чільне місце у творчості співака посідає камерне виконання.

Унікальність творчості Фемія Мустафаєва, полягає в тому, що відображає всю глибину і самобутність українського характеру, виховуючи у людини відчуття національності свідомості і гордості, а високий професійний рівень дав можливість співакові здобути світове визнання, про що свідчить його робота в оперних театрах Німеччини, Чехословаччини, Київському національному академічному театрі оперети. 

Коментарі