Офіційний веб-сайт

Згадуючи Богдана Ступку…

22 липня 2012 року помер легендарний український актор Богдан Сильвестрович Ступка. Актор, який зіграв більше сотні персонажів на сцені театру і стільки ж в кіно, став цілою епохою і символом українського кінематографа. Сьогодні ми розповімо кілька маловідомих фактів про видатного українця.

Маленький Богдан все дитинство провів за лаштунками театру — його батько співав у хорі Львівського оперного театру, а дядько був солістом. Крім того, тітка Ступки працювала головним концертмейстером Львівської опери.

Богдан в дитинстві не мріяв бути актором. Хлопчиком він планував лікарем, а в підлітковому віці намагався вступити на хімічний факультет Львівської політехніки, проте провалив іспити.

Цікаво, що свою першу роль у кіно Ступка отримав через скандал. Йдеться про фільм «Білий птах з чорною ознакою» режисера Юрія Іллєнка. Сценарій до стрічки писали спільно Іллєнко і актор Іван Миколайчук. Він повинен був зіграти українського націоналіста Ореста Дзвонаря, тому роль писав під себе.

Хоча Миколайчука радянська влада підозрювала в «націоналізмі», і він був вже популярним актором в Союзі, тому грати Ореста йому заборонила цензура. Тому роль віддали маловідомому актору з театру Богдану Ступці.

Незважаючи сучасні фільми з Богданом Ступкою важко повірити, що перша роль у кіно могла викликати труднощі у видатного актора. Але як пізніше розповідав сам Ступка, йому було дуже складно переключитися з театрального актора на кіноперсонажа. Це було під час зйомок фільму «Білий птах з чорною ознакою», де Ступка грав одну з головних ролей.

Ще один цікавий досвід актора, про який не так часто згадують. У 67 років Ступка зважився знятися в еротичній мелодрамі «Сафо». Ступка зіграв роль російського археолога, який з донькою приїхав на грецький острів Лесбос.

Ще один цікавий факт з біографії актора – у 2008 році, на 67 день народження Ступки, працівники Андрушівської астрономічної обсерваторії назвали в його честь астероїд, який відкрили в ніч на 27 серпня. Офіційна назва астероїда – 269 252 Богданступка.

Автор матеріалу:

Марина Яковенко

Джерело: znaj.ua

На фото: Богдан Ступка і Іван Миколайчук.