Офіційний веб-сайт

Документальний фільм «Сильніше, ніж зброя»

Автор(-и): Володимир Тихий, Юлія Гонтарук, Роман Любий, Денис Воронцов, Юрій Грузінов / Розділ: Кінематографія

 

Документальний фільм «Сильніше, ніж зброя», виробництво: кінооб’єднання «Вавилон’13», рік оприлюднення: 2014, автори: Володимир Тихий (автор сценарію, режисер), Юлія Гонтарук (режисер), Роман Любий (режисер), Денис Воронцов (автор сценарію), Юрій Грузінов (кінооператор).

Висунуто Національною спілкою кінематографістів України.

 

Документальний фільм «Сильніше, ніж зброя» В.Тихого, Ю.Гонтарук, Р.Любого, Д.Воронцова, Ю.Грузінова

 

«Сильніше, ніж зброя» ‑це розгорнуте полотно драматичних подій Української революції Гідності та російсько-української війни ‑від стихійної спроби захоплення будівлі президентської адміністрації 1 грудня 2013 року до кривавих боїв у руїнах Донецького аеропорту восени 2014-го.

Автори фільму продемонстрували зразок української документалістики нового рівня. В картині немає жодного неправдивого чи симульованого кадру: фільм нагадує сплав, у якому показ драматичних подій перетікає в осмислення шляхів творення нового суспільства, а мистецьке переживання зафіксованої документальної реальності для глядача є потужнішим та впливовішим від ігрового кіно. Екран у цьому разі ‑лишень умовна межа, що відділяє глядача від дійсності.

Свою назву ‑«Сильніше, ніж зброя» ‑кінострічка отримала завдяки історії полонених навесні 2014 року в Криму тамтешніми сепаратистами операторів «Вавилону’13» Ярослава Пілунського та Юрія Грузінова: «Ваша камера сильніша, ніж зброя»,‑катуючи українських кінематографістів-патріотів, кидали звинувачення бойовики.

Про патріотизм, питання світоглядного й екзистенційного вибору та героїчні вчинки у фільмі йдеться без котурнів, без пафосу, а в фокусі операторів‑смертна людина з притаманною для неї поведінкою, з характерними вчинками й зрозумілими для кожного мотивами, що ґрунтовані на відстоюванні природних людських прав, честі й гідності, на прагненні справедливого суспільного життя.

«Сильніше, ніж зброя» - фільмом, що створений на позабюджетній основі зусиллями громадянської кіноініціативи творчого об'єднання «Вавилон’13». І це наочно демонструє, що справжнє, суспільно важливе й резонансне кіно може творитися й відбутися з вищих міркувань та поривань ‑без грубих грошей та марнославних авторських амбіцій.

Загальнонаціональна прем’єра фільму «Сильніше, ніж зброя» пройшла 27 листопада 2014 року в столичному кінотеатрі «Київська Русь». Картина мала кінотеатральний прокат у 20 найбільших містах України. 19 лютого 2014 року відбулася всеукраїнська телепрем’єра стрічки в ефірі телеканалу «24».

Фільм «Сильніше, ніж зброя» здобув премію Національної спілки кінематографістів України як найкращий документальний фільм 2014 року, а колектив кінооб’єднання «Вавилон’13» був удостоєний поважної нагороди 44 Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» за видатний внесок в українське кіномистецтво. Картина номінувалася на кінопремію країн СНД та Балтії «Ніка» та здобула Бронзову нагороду 7 Міжнародного Лондонського арт-фестивалю «Passion For Freedom».

З подання Національної спілки кінематографістів України

Коментарі