Офіційний веб-сайт

Документальний триптих «Українські катастрофи ХХ століття»

Автор(-и): Світлана Олешко / Розділ:

Документальний триптих «Українські катастрофи ХХ століття»; режисер-сценарист: Світлана Олешко.

Висунуто Комунальним закладом культури «Харківський літературний музей».

 

Документальний триптих «Українські катастрофи ХХ століття» Світлани Олешко

 

Документальний триптих «Українські катастрофи XX століття» (вперше поставлено у 2015 році) складається з трьох вистав: «Чорнобиль ТМ», «Декалог: локальна світова війна», «Листи з Харкова. Треба жити, не можна вмирати». Складні й болючі теми: Голодомор 1933 року, українсько-польський конфлікт на тлі Другої світової війни, Чорнобильська катастрофа, ‑ отримали сценічне втілення в спектаклі Світлани Олешко. Режисерка та сценаристка працювала над триптихом більше десяти років. Прем'єрні покази триптиху, як єдиного художнього цілого, відбулися у 2015 році на сценах Харкова, Києва, Львова та Варшави. Постановка базується на документальних матеріалах: архівних документах, свідченнях очевидців, мемуарах і спогадах. Створенню сценарію і постановки передувало ґрунтовне дослідження: вивчення джерел, інтерв'ю зі свідками, консультації з істориками тощо.

Як правило, документальний театр використовує техніку verbatim, натомість спектакль Світлани Олешко зроблено в абсолютно оригінальний спосіб. Актори в спектаклі не говорять взагалі. Говорять свідки трагедій, документи, пісні різних епох, поезія.

Сценічна мова твору лаконічна, навіть мінімалістична. Без пафосу і кон'юнктури на сцені показані найтрагічніші сторінки історії України.

Оригінальний відеоряд та анімація, що транслюються на п'ять екранів, чотири з яких є динамічними, співіснує з акторами, які ніби не грають свої ролі, а висловлюють свою громадянську позицію.

Спектакль є критичним поглядом на українську історію. Це критичний театр, який не розважає, а говорить про найважливіше.

Музика, відео, пластична партитура спектаклю в режисурі Світлани Олешко створюють єдиний динамічний сценічний твір, який зрозумілий не лише українській аудиторії. Режисерка знайшла універсальну сценічну мову, яка зрозуміла глядачам усього світу, не дивлячись на те, що вистава розповідає саме про українські катастрофи XX століття.

Спектакль і його фрагменти були з великим успіхом показані в Польщі, Великій Британії, для публіки США та Канади. На 2019 рік заплановане всеукраїнське турне спектаклю.

У 2018 році виповнюється двадцять п'ять років харківському театру «Арабески», який заснувала Світлана Олешко. Документальний триптих «Українські катастрофи XX століття» є однією з найважливіших робіт у сучасному українському театрі та заслуговує на присудження Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

З подання Комунального закладу культури «Харківський літературний музей»

Вистава «Чорнобиль ТМ»
Вистава «Чорнобиль ТМ»
Вистава «Декалог: локальна світова війна»
Вистава «Декалог: локальна світова війна»
Вистава «Листи з Харкова. Треба жити, не можна вмирати»
Вистава «Листи з Харкова. Треба жити, не можна вмирати»
Коментарі