Офіційний веб-сайт

Документальний роман-колаж у двох книгах «Любов і творчість Софії Караффи-Корбут»

Автор(-и): Богдан Горинь / Розділ: Література

 

Документальний роман-колаж у двох книгах «Любов і творчість Софії Караффи-Корбут», видавництво «Апріорі» (м.Львів), рік видання: 2013 (т.1) і 2015 (т.2), автор: Богдан Горинь.

Висунуто Міністерством культури України, Інститутом літератури ім.Т.Г.Шевченка НАН України.

 

Документальний роман-колаж «Любов і творчість Софії Караффи-Корбут» Богдана Гориня

 

Автор для висвітлення життєвого і творчого шляху С.Караффи-Корбут обрав жанр роману-колажу, який дав можливість паралельно з текстом помістити сотні фоторепродукцій графічних та малярських творів мисткині, листів та документів.

У першій книзі висвітлено життєвий і творчий шлях видатної української художниці Софії Караффи-Корбут (1924-1996), її жертовну любов до рідних, друзів, обранців її серця, високі злети творчого натхнення, радість, розчарування, страждання, а понад усе самовіддану працю на благо української культури, створення ряду шедеврів у царині станкової та книжкової графіки, в тому числі ‑ за мотивами творчості Тараса Шевченка. Лесі Українки, Івана Франка та багатьох інших українських письменників. Видання ілюстроване архівними документами, автографами, світлинами, репродукціями, що надає творові безсумнівної документальної достовірності.

У другій книзі на основі великої кількості документального матеріалу (листів, спогадів, світлин) відтворено стан душі героїні, починаючи з кінця 1964 р. і закінчуючи останніми днями земного шляху художниці, докладно висвітлено високу напругу її почуттів, думок, міражних перспектив родинного щастя, перепади настрою, складну й суперечливу боротьбу розуму й серця, знемагання від тої боротьби, одужання й продовження тяжкої ходи по визначеному Долею шляху. Будучи вірною своєму покликанню, долаючи життєві негаразди Софія Караффа-Корбут продовжувала творити епохальні для українського мистецтва твори станкової та книжкової графіки, монументального мистецтва. На читача чекає розкриття психології неординарної жінки, яка в основу життєвого кредо поклала вимогу бути оголено-чесною з собою й вимагати такої чесності від близьких людей.

Використання в романі-колажі джерельної літератури, матеріалів з особистого архіву художниці, приватних архівів та з архіву Краківської філії Інституту національної пам’яті дало можливість автору створити неповторний, глибоко правдивий образ художниці з радостями й переживаннями, досягненнями й розчаруваннями, тіснопереплетеними з тогочасними загальнокультурними та суспільно-політичними подіями. В українській літературі це одна з небагатьох книг, в якій глибоко висвітлюється драматична доля видатної мисткині в умовах тоталітарної комуністичної системи. Автор загострює увагу читача на національній самобутності творів С.Караффи-Корбут, прославленні художницею (всупереч тодішнім заборонам) героїчного духу Запорозької Січі, відображенні боротьби українського народу з поневолювачами.

Роман-колаж Богдана Гориня пробуджує національну гордість українців за свою історію та культуру, утверджує високу гуманістичну місію українського мистецтва, розкриває духовні глибини української Нації.

З подання Міністерства культури України

Презентація в Палаці мистецтв (м.Львів): І.Калинець, Б.Горинь, Р.Яців
Презентація в Палаці мистецтв (м.Львів): І.Калинець, Б.Горинь, Р.Яців
Коментарі