Офіційний веб-сайт

Документальний багатосерійний фільм «Героїчне минуле: від Святослава – до Небесної сотні» та фільм-трилогія «Тарас Шевченко»

Автор(-и): Дмитро Ломачук / Розділ:

Документальний багатосерійний фільм «Героїчне минуле: від Святослава – до Небесної сотні» та фільм-трилогія «Тарас Шевченко»; автор: Дмитро Ломачук.

Висунуто громадською організацією «Об’єднання кінематографістів кіно-логос».

 

Фільми «Героїчне минуле: від Святослава – до Небесної сотні», «Тарас Шевченко» Дмитра Ломачука

 

«Героїчне минуле: Від Святослава до Небесної сотні» ‑це нариси-портрети, в яких висвітлюватимуться ключові події багатовікового українського героїзму, виявленого знаковими історичними постатями нашого народу ‑ Святослав, Петро Сагайдачний, Іван Виговський, Петро Дорошенко, Іван Мазепа, Іван Богун, Іван Сірко, Герої Небесної Сотні. Тут ідеться не тільки про наше ратне минуле, без усвідомлення якого, як відомо, нема сподівання на світлу майбутність, але й героїчне сьогодення. Це передусім вічні уроки безпомилкового вибору мети, типові приклади виняткової боротьби за перспективу, і особливо тоді, коли точиться битва не на життя, а на смерть. Бо підступного ворога не подолати самою лише зброєю, якщо державницька думка не оволодіє нацією і не сформується у монолітне переконання вищої вартості ‑незламний дух волелюбства, прагнення соборної незалежності, освяченої довгими віками постійної боротьби за місце під сонцем для окраденої ворогами матері-Вітчизни.

Заглядаючи вглиб віків ми можемо спостерігати, як ще з тих часів наша нація потерпає від намагань її викоренити та знищити. Складні періоди історії, коли Україна була ареною битви між сходом і заходом, то ніщо в порівнянні зі споконвічною мрією нашого східного сусіда про припинення існування нашою держави, як такої. І зараз, коли настав ключовий момент існування українців, як нації (бо на східному кордоні вирішується наша доля) ми повинні, нарешті, добре завчити уроки історії.

Наші люди, подекуди затуркані нинішньою російською пропагандою, не завжди можуть вірно орієнтуватися у сьогоденні. Теж саме трапляється, коли мова заходить і про нашу історію, яку впродовж віків паплюжили і перекручували придворні літописці, переписуючи її на свій смак і розсуд, та на потребу російській короні.

Тематично всі фільми об'єднані спільною концепцією ‑любов'ю кожного героя до рідної землі, його незламною вірністю батьківщині та глибокою вірою в незнищенну силу рідного народу. Драматургію кожного фільму (внутрішнійконфлікт) знаходимо в найсуттєвіших фактах історичної боротьби героя, а зовнішній прийом екранної організації матеріалу так само беремо лише з історичного фактажу, нічого не вигадуючи поза його межами. Останнє ж ґрунтовно обумовлюється режисерським пошуком органічного зчеплення епізодів, аби історична правда була не тільки зрозумілою, але й захоплюючою для людського загалу.

Фільм-трилогія «Тарас Шевченко» ‑популяризація життя і творчості Тараса Шевченка, що є одним із завдань сучасного кіно і телебачення. І це не тільки тому, що він геніальний митець, а ще й тому, що він є духовним засновником буття української нації. Він був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими. Він був поетом, художником, піснярем. Ім'я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлені пам'ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім'ям в Україні названі навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет. Центральний бульвар міста Києва носять ім'я видатного сина українського народу ‑Тараса Шевченка. Саме про його життя і творчість у популярній, доступній кожному формі розповідається у фільмі-трилогії «Тарас Шевченко», який був створений до 200-річниці від дня народження Великого Кобзаря у 2014 році.

 

З подання громадської організації «Об’єднання кінематографістів кіно-логос»

Коментарі