Офіційний веб-сайт

Документальний багатосерійний просвітницький фільм «Логос»

Автор(-и): Дмитро Ломачук / Розділ: Кінематографія

Документальний багатосерійний просвітницький фільм «Логос», автор сценарію та режисер: Дмитро Ломачук, виробництво: телестудія «Логос» ВУТ «Просвіта», рік випуску: 2008-2012.

Висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

 

Документальний багатосерійний просвітницький фільм «Логос» Дмитра Ломачука

 

Фільм «Логос» Дмитра Ломачука ‑ це спроба окреслити найважливішу і найгострішу проблему ‑ збереження етнічної та духовної цілісності нації на тлі тотальної руйнації фундаментальних підвалин буття всепоглинаючими «ізмами» ‑ від тоталітаризму до глобалізму. Автор фільму, спираючись на висновки етнографів, дослідників послідовно доносить до глядача все те, що віками створювалося українським народом. Кожна із серій ‑ це ґрунтовне дослідження багатоскладової відповіді на запитання: «У чому наша сила, наша єдність? Як віднайти дорогу до життєдайних витоків?». Слово. Мова. Пам’ять. Віра. Ось ці наріжні камені, на яких тримається саме поняття автохтонності, самозбереження, той фундамент, на якому зростатиме майбуття. Документальний багатосерійний просвітницький фільм «Логос» ‑ це філософське, краєзнавче осмислення етнографії, історії творення українського фольклору, становлення і розвитку рідної мови та взаємних впливів Слова, Культури, Історії, Етносу. Дослідження у цій сфері і стали основою створення 80 серій документального багатосерійного просвітницького фільму «Логос». Робота над фільмом ведеться із 2000 року. На здобуття Національної премії ім. Тараса Шевченка подаються 20 серій, створених та оприлюднених протягом останніх п’яти років ‑ 2008-2012 р.р. «Логос» здобув велику популярність серед глядачів ‑ науковців, студентів, викладачів вищих навчальних закладів та шкіл. Його уже мали змогу подивитися глядачі національного телебачення та 97 країн світу на каналі УТР Всесвітньої служби українського телебачення, телеканалів «Культура», «Рада», Київської та обласних державних телерадіокомпаній, а також українських редакцій телеканалів Молдови та США. І сьогодні цей телесеріал, єдиний в Україні, що порушує теми культури, мови, історії українського народу, користується великою популярністю серед глядачів. Документальний багатосерійний просвітницький фільм «Логос» в повному об’ємі (71 серія) видавався двічі окремим накладом на DVD-дисках в кількості 22000 примірників та розповсюджувався в школах, бібліотеках та обласнихтелерадіокомпаніях. В даний час продовжується робота над створенням наступних серій, кілька із яких присвячуються Т.Г.Шевченку. В мережі Інтернет фільм «Логос» можнаподивитисянаофіційномусайтіза адресою: http://www.kinologos.org.ua/logos.html.

 

Про автора

Дмитро Федорович Ломачук ‑ заслужений працівник культури України, доктор мистецтвознавства, Голова правління об’єднання кінематографістів «Кінологос», член Центрального Правління Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, директор-головний режисер телестудії «Логос» ВУТ «Просвіта» протягом 2008-2012 років створив і оприлюднив 20 документальних фільмів з історії прадавньої української цивілізації, творення її фольклору, становлення і розвитку рідної мови та взаємних впливів Слова, Культури, Історії, Етносу, а також розробив інформаційне мультимедійне видання «Тарас Шевченко. Поет-пісняр. Художник», що вийшло у світ 20-тисячним тиражем і яке має незмінний вагомий суспільний резонанс.

Творча діяльність Дмитра Ломачука спрямована в основному на відродження та популяризацію української культури, звичаїв, обрядів та традицій українського народу. Його творчих шлях розпочався 1991 року на посаді директора та режисера мистецького колективу народного артиста України Івана Поповича. Створені ним концертні програми користувалися дуже великою популярністю серед глядачів і відзначалися саме тим, що в них основною темою була популяризація української пісні, української культури із самих глибин її виникнення. Саме тому йому було довірено проведення перших річниць Дня Незалежності України у м. Чернігові (1992 р., 1993 р.) та велика кількість концертів в інших містах України.

Дмитро Ломачук був ініціатором і режисером великого дійства для українців всього світу ‑ Першого в Незалежній Україні Міжнародного фестивалю української пісні «Українці всього світу ‑ єднаймося!», що проходив у Палаці «Україна» 1993 року.

У 1994 році творчий колектив молодих українських артистів, очолюваний Дмитром Ломачуком, стає володарем Гран-Прі у м. Пардубіце (Чехія) та Лауреатом пісенного фестивалю у м. Чикаго (США).

З 1994 року Дмитро Ломачук присвячує себе телебаченню і одним із перших в Україні створює мережу кабельного телебачення, де впроваджує першу вітчизняну техніку для трансляції телевізійних програм по кабельних мережах.

З цього часу, як автор сценарію і режисер, Дмитро Федорович створив десятки телевізійних програм та документальних фільмів. Деякі із них такі, як «Подорож у Гімалаї», «Подорож по Криму» стали як навчальні посібники для учбових закладів України та Нідерландів. Документальний фільм «Володимирський кафедральний собор у Києві» неодноразово отримував високі нагороди на Міжнародних фестивалях документального кіно. Дмитро Ломачук приділяє дуже багато уваги українській культурі, звичаям та обрядам українців. Створений під його керівництвом цикл документальних фільмів «Народний календар» отримав Гран-Прі телевізійного фестивалю «Євразійський калейдоскоп» у м. Москві, Першу премію Міжнародного телефестивалю «Духовна культура» у м. Тирасполі та Диплом Лауреата Міжнародного конкурсу телефільмів «Культура народів світу» у США.

  

Коментарі