Офіційний веб-сайт

Добірка монет «200-річчю від дня народження Тараса Шевченка», «Євромайдан. Революція гідності. Небесна сотня», «25-річчю Незалежності України»

Автор(-и): Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук / Розділ: Візуальні мистецтва

Добірка монет «200-річчю від дня народження Тараса Шевченка», «Євромайдан. Революція гідності. Небесна сотня», «25-річчю Незалежності України», автори: Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Висунуто членом Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Лобов’ю Голотою.

 

Добірка монет «200-річчю від дня народження Тараса Шевченка», «Євромайдан. Революція гідності. Небесна сотня», «25-річчю Незалежності України» Володимира Тарана, Олександра Харука, Сергія Харука

 

На суд високого Журі висуваються мистецькі здобутки трьох художників групи «Арттриум»: перелік творів зазначено вище. Банкнотно-монетним двором Національного Банку України за останні 5 років відкарбовано понад 90 монет за дизайном цих авторів. Завдяки їхній творчості в Україні принципово зросла культура оригінальних національних монет, що є репрезентаційним атрибутом будь-якої держави, її престижу. Невипадково художниками чи не всіх найкращих монет, випущених в обіг НБУ, є саме названі, які неодноразово перемагали і в національних, і в міжнародних конкурсах, тим самим пропагуючи українську культуру.

Творча співпраця авторів із Національним банком України розпочалася у 1995 р., коли їм запропонували виготовити дизайн монет «100-річчя Олімпійських ігор сучасності» та «Перша участь у літніх Олімпійських іграх». Творче головними спеціалістами з розробки та виготовлення банкнот: проектували новий ряд українських грошей. За понад 20-річний творчий період автори створили тисячі ескізів пам'ятних і колекційних монет, із яких близько 250-ти відкарбовано у різних металах, що становить вагому частку від загальної кількості монет (740), які були презентовані Національним банком України донині. Вагомі здобутки згаданих авторів у цій царині визнані як в Україні, так і за її кордонами. Володимир Таран, Олександр та Сергій Харуки ‑ лауреати конкурсу НБУ «Краща монета року» за 2007 р. («Чумацькийшлях»), за 2010 р., «Зимненський Святогірський Успенський монастир»), за 2011 р. («1000-річчя заснування Софійського собору»), за 2012 р. («Українська лірична пісня»), за 2013 р. («Українська вишиванка»), за 2014 р. («200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка»), за 2015 р. («Київський князь Володимир Великий»), за 2016 р. («Щедрик»). Також згадані художники ‑ неодноразові лауреати Міжнародного конкурсу монетного дизайну, який проводить Монетний двір Японії: «Природа України» (2004 р., Most Excellent Work WINNER), «Комахи України» (2005 р., Fine Work WINNER), «Різдво» (2006 р., Fine Work WINNER), «Тисячоліття карбування монет у Києві» (2008 р., Most Excellent Work WINNER), «Футбольний чемпіонат ЄВРО-2012» (2011 р., Fine Work WINNER). У довоєнний період автори неодноразово були лауреатами Міжнародного конкурсу «Монетне сузір'я» (Росія): у номінації «Унікальне ідейне рішення» (2008 р., «Чиста вода ‑ джерело життя»); у номінації «Монета року» (2010 р., «Вечори на хуторі біля Диканьки»); у номінації «Монета року» ‑третє місце (2011 р., «Острів Хортиця на Дніпрі ‑ колиска українського козацтва»); у номінації «Приз глядацьких симпатій» (2013 р., «УЄФА. ЄВРО-2012. Україна-Польща»); у номінації «Вдале художнє рішення» (2014 р., «900 років «Повісті минулих літ»).

Чільне місце у творчості художників займають монети, присвячені 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка (50 гривень і 5 гривень). Великамонета масою 500 г зі срібла 999 проби діаметром 85 мм, номіналом 50 гривень дозволила сповна реалізувати творчий задум митців. Реверс монети, поле якої розділено навпіл (угорі дзеркальна поверхня, унизу ‑рельєфна, декоративна), символізує драматичну долю поета, по колу зображено серію автопортретів Т.Г.Шевченка, що ілюструють різні періоди життя митця. За мотто реверсу вибрано рядки Поета із поезії «ДОЛЯ» «...МИ НЕ ЛУКАВИЛИ З ТОБОЮ,/ МИ ПРОСТО ЙШЛИ; У НАС НЕМА/ЗЕРНА НЕПРАВДИ ЗА СОБОЮ». У центрі композиції аверсу - у колі з рядків поезії «Муза» «...ВНОЧІ, І ВДЕНЬ, І ВВЕЧЕРІ, І РАНО ВИТАЙ ЗО МНОЮ І УЧИ, УЧИ НЕЛОЖНИМИ УСТАМИ СКАЗАТИ ПРАВДУ» на тлі рушника зображено алегоричне уособлення таланту митця, його дві музи ‑Поезії та Образотворчого мистецтва. У центрі мотиву реверсу монети із нейзильберу діаметром 35 мм номіналом 5 гривень ‑рельєфний портрет Т.Г.Шевченка за мотивами автопортрета митця 1841 р. Угорі напис: «СВОЮ УКРАЇНУ ЛЮБІТЬ...». Праворуч і ліворуч ‑ рослинний орнамент, що нагадує стилізований вишитий рушник, яким традиційно обгортали портрети Кобзаря. Саме за вдале художнє рішення монета «200-річчя від дня народження Т. Г. Шевченка» (50 гривень) стала лауреатом конкурсу НБУ 2014 р. «Краща монета року».

Тріо художників активно й своєчасно відгукуються на актуальні події життя України, за творами яких відкарбовано зокрема три монети, які увійшли до набору,  присвяченого подіям, що збурили та змінили хід історії сучасної України: «ЄВРОМАЙДАН», «РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ», «НЕБЕСНА СОТНЯ» (2015 р.). Особливістю усіх трьох монет є використання ‑ для відтворення образно-символічного ряду ‑ кольорового тампонного друку. «ЄВРОМАЙДАН». У запропонованій серії ця перша монета символізує стихію «вітер»: вільний простір, прагнення до змін. Образне відтворення вітру ‑ вироби з тканини: хустки, рушники, прапори, ‑ усе, що може розвіватись, майоріти. Ця символіка присутня також на реверсі монети.

Центром її аверсу є композиція із людських облич, фрагмент велелюдного зібрання-віча, що часто відбувалися на площах міст та містечок України на першій фазі революційних подій 2014-2015 років. Цей мотив облямований дзеркальною рамкою у формі квадрата: символізує владу, всемогутність, істину та справедливість. У полі рамки розміщено напис, що відтворює цитату із п'ятої статті Конституції України: «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ». Основна композиція розміщена на тлі прапора, що розвівається.

Центром мотиву реверсу монети є рука, стиснута у кулак, що тримає прапор України. У нижній частині проглядається край рукава вишиванки. Тлом слугує прапор Європейського союзу. Композиція символізує прагнення України до європейських цінностей і стандартів життя. Мотив також відображає зросле почуття патріотизму серед громадян, повагу до символів та атрибутів держави (прапор України), а також шанобливе ставлення до історичного минулого й історичних коренів народу (фрагмент вишиванки). «РЕВОЛЮЦІЯ ГІДНОСТІ»

Друга монета серії символізує стихію «вогонь»: катарсис, божественна очисна сила, що оберігає людину, виводить із непроглядної пітьми на боже світло. Атрибути вогню ‑ язики полум'я, які також ‑ на аверсі та реверсі монети. Домінантою аверсу є образ молодого борця за гідність і справедливість, якого зображено на тлі дзвону ‑ символу тривоги та заклику до оборони. Тлом усієї композиції слугують язики полум'я. Композицією реверсу монети є відображення другого етапу революційних подій на Майдані: силове протистояння. Вогонь та дим із палаючих шин під час протестних акцій, безкомпромісна молодь на барикадах ‑ основний сюжет аверсу. Мотив має форму козацького хреста, що символізує тяглість історії, ідею спадкоємності з Козацькою державою. «НЕБЕСНА СОТНЯ»

Третя монета символізує стихію «земля»: саме з неї усе живе з'являється й у землю повертається, щоб відродитися знову.

Бруківка на аверсі монети ‑ образ землі. Червоні гвоздики розкладені по бруківці: символи пролитої невинної крові на всіх протестних майданах України. Композиція символізує також пам'ять і надію на немарність великої жертви.

Мотив аверсу акцентує на свічках за загиблими, полум'я яких перетворюється на душі, що поповнюють Небесну сотню, героїв, що загинули за Україну.

СЕРІЯ МОНЕТ ДО 25-РІЧЧЯ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ (2016).У цьому циклі вирізняються 4 монети, присвячені витокам української державності: КИЇВСЬКА РУСЬ, ГАЛИЦЬКЕ КОРОЛІВСТВО, КОЗАЦЬКА ДЕРЖАВА ‑ як історичні віхи відновленої державності 1917-1921 рр. та сьогодення.

Чільне місце має монета «25 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ».

Цікавим і незвичайним є те, що при розміщенні монет у певному порядку, як це зроблено у сувенірній упаковці, три монети із окремими геральдичними символами складаються в об'єднану композицію, що відтворена на четвертій монеті.

Ще дві монети зі срібла та золота номіналом 20 і 250 гривень доповнюють тематику «25 РОКІВ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ».

Окремо відзначимо надзвичайно цікавий проект «УЄФА. Євро 2012. Україна-Польща» (набір із 2-х монет, які складаються в коло діаметром 50 мм). Ідея, загальне попереднє ескізування виконано митцями групи «АРТТРИУМ». Україна і Польща мали по сегменту із круга, що утворювали монети певної форми, притиснуті одна до одної. Дизайн реверсу польської монети був запропонований власний, але це не порушило первісного задуму.

Окрім того, карбувалися монети одночасно на Монетному дворі Польщі та на Банкнотно-монетному дворі НБУ. У втіленні цього задуму відбувся обмін певним художнім і технологічним досвідом, були створені передумови до міжнародної співпраці, відкриті можливості реалізації спільних міжнародних проектів.<…>

Художники Володимир ТАРАН, Олександр та Сергій ХАРУКИ примножують й утверджують культурні здобутки у сфері, яка відроджена по десятиліттях фактичного небуття, ‑художнього образусучасної України та її історії ‑у високомистецьких виконаних монетах, які є репрезентацією держави та цінностей її народу. Автори неодноразово й успішно представляли Україну на престижних конкурсах, здобуваючи їй славу. Вони є гідними, на мою думку, найвищої премії України - імені Тараса Шевченка.

 

З подання члена Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Лобові Голоти

Коментарі