Офіційний веб-сайт

Графічні твори до книги «Українські легенди», за мотивами «Кобзаря» Тараса Шевченка та серія живописних творів «З доріг далеких і близьких»

Автор(-и): Олександр Губарєв (Губарев) / Розділ: Образотворче мистецтво

Графічні твори до книги «Українські легенди», за мотивами «Кобзаря» Тараса Шевченка та серію живописних творів «З доріг далеких і близьких» Олександра Губарєва висунуто Національною спілкою художників України.

 

Графічні твори до книги «Українські легенди», за мотивами «Кобзаря» Тараса Шевченка та серія живописних творів «З доріг далеких і близьких» Олександра Губарєва

 

Олександр Іванович Губарєв (Губарев) у 1944-1949 роках здобув художню освіту у Дніпропетровському художньому училищі. Після закінчення училища вступив до Київського державного художнього інституту, де навчався на кафедрі графіки у відомих художників-педагогів ‑ Василя Касіяна, Іларіона Плещинського, Олександра Пащенка. Закінчив інститут 1955 року і відтоді почав брати активну участь у виставковій діяльності Спілки художників.

Творчість Олександра Івановича була рано помічена мистецтвознавцями і мистецькою громадськістю. Він багато працює в книжковій і вільній графіці, екслібрисі, акварельному живописі. Майже щороку з’являються нові серії творів мистця, серед яких найвідоміші: «Народні балади Закарпаття» (1966), «Мотиви Києва» (1982), «Київ» (1984), «Ілюстрації до книги «Золоті ворота» (1990), «Легендарні вершники» (1991), «Київ історичний» (1993), «Знаки війни» (1995), «Богдан Хмельницький» (1995), «За мотивами поеми Івана Драча «Чорнобильська мадонна» (1996), серія ліноритів «Силуети Львова» (1997), «Алегорії» (1998), серія акварелей «Болгарські сюжети» (1999), серія «Паралелі і меридіани» (1995-2000).

Твори Олександра Губарєва 2008-2012 років стали одним із вершинних явищ не тільки для автора, а й для цілого українського мистецтва. Вони вирізняються своєю енергетикою, чистотою стилістики, підкресленою ритмічністю композиційної побудови, виразним лаконізмом, а також індивідуальними рисами, своєрідністю яскравого обдарування, а тому численні шанувальники його творчості легко впізнають їх з-поміж сотень робіт інших художників. Крім власної образотворчої мови є у них і улюблена тематика: це пронесена крізь усе творче життя любов до народної творчості та української поезії, а також пристрасть до творчих мандрівок по Україні і унікальних красою місцях близького і далекого зарубіжжя.

Своєю творчістю митець відкриває величаву красу Землі, уславлює людську працю, геройську звитягу в ім’я високих ідеалів, любов до батьківщини, до життя, до жінки-матері. Він у постійному пошуку нових тем, сюжетів, творчих вирішень. Свідченням невичерпних творчих можливостей автора єтвори, позначені розмаїттям художньо-технічних вирішень, образністю, багатством художньої мови, потужною енергетикою.

Художник постійно бере активну участь у всеукраїнських та міжнародних мистецьких виставках, що сприяють творчому обміну між художниками різних мистецьких поколінь, популяризують українське мистецтво в світі, допомагають естетичному і духовному вихованню сучасників, виховують у молоді любов до світу прекрасного, до чесної праці, до Батьківщини.

Олександр Іванович, працюючи понад чверть століття головою секції графічного мистецтва Київської організації НСХУ, організаційно і власним прикладом сумлінного служіння образотворчому мистецтву незмірно багато зробив для розвою мистецтва української графіки.

Сьогодні ім’я цього талановитого українського художника широко відоме в Україні і поза нею, його творчий доробок прикрашає десятки українських книжкових видань, експозиції вітчизняних та закордонних музеїв, мистецькі збірки.

О.І.Губарєв ‑ заслужений художник України (1976). Народний художник України (1993), член-кореспондент Національної академії мистецтв України (2006, 2010). 

Коментарі