Офіційний веб-сайт

Графічна серія до "Лісової пісні" Л.Українки

Автор(-и): Микола Бондаренко / Розділ: Візуальні мистецтва

 

Графічна серія до драми-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки; автор: Микола Бондаренко; альбом випущено «Видавництвом МакДен»; рік видання: 2017.

Висунуто Сумським обласним товариством «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

 

Графічна серія до драми-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки Миколи Бондаренка

 

Початок 2017 року ознаменувався виходом у світ ще одного видання, присвяченого безсмертному твору Лесі Українки драмі-феєрії «Лісова пісня», надрукованого в альбомі «Леся Українка «Лісова пісня» в ліноритах Миколи Бондаренка» (м. Суми, 2017 р.). Це стало значним досягненням у творчому доробку майстра, він відкрив нову, оригінальну сторінку образотворчості.

На графічне відображення драми, яку Максим Рильський назвав «діамантовим вінцем Українки», художник поклав п’ять років щоденної важкої праці. Він неодноразово бував на виставах, знайомився з роботами своїх колег, переосмислив здобутки попередників.

Важливу роль у втіленні творчого задуму відіграє технічне вирішення. Для реалізації своїх думок і почуттів Микола Бондаренко обрав улюблену графічну техніку, з якою вже працює кілька десятиліть, ‑ гравюру на лінолеумі, тому його роботи виконані в класичній чорно-білій манері. Він обґрунтовує її тим, що «одна справа ‑ дійство на сцені, а інша ‑ зображення на площині з усіма умовностями». До альбому увійшло 49 чорно-білих гравюр. Їх умовно можна поділити на три частини: листи, що показують діючих осіб драми; пейзажі «Лісової пісні»; аркуші, на яких можемо побачити взаємовідносини Лукаша та Мавки. Цікаві його композиції з персоналіями п'єси. Художник, крім зображення діючої особи, лінійно подає сцени, в яких вона задіяна з іншими учасниками драми, або ж кожен із них подається одноосібно як діюча сторона якогось сюжету. В такий спосіб він намагається більш повно розкрити образи драми. Низка гравюр передає зображення природи ‑ емоційне тло дійства персонажів.

У своїй праці М.Бондаренко підняв на високий щабель питання відносин людини до світу природи. У співставленнях персонажів художник виразно передав головну ідею твору ‑ несумісність двох світів ‑ грубого матеріально-земного і тонкого світу високої духовності і любові.

 

З подання Сумського обласного товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка

 

Коментарі