Офіційний веб-сайт

Віють вітри… 100-річчю місії Олександра Кошиця присвячується

У межах XXIX міжнародного фестивалю «Київ Музик Фест-2018» відбулася знакова подія в музичному житті.

2 жовтня в Колонному залі імені Миколи Лисенка Національної філармонії України спочатку відбулася презентація компакт-диска Ганни Гаврилець «Віють вітри» ‑Ораторія для мішаного хору ударних і народних інструментів (на матеріалі історичних пісень, записаних Олександром Кошицем). А за тим слухачі змогли повною мірою насолодитися піснями, що ввійшли до диска, у виконанні Муніципального академічного камерного хору «Київ» під орудою художнього керівника і диригента Миколи Гобдича. Філігранна майстерність учасників хору «Київ» у поєднанні з оригінальною сценографією викликала овації залу. Світова прем'єра ораторії «Віють вітри» є даниною пам'яти геніальному диригентові-хористу Олександру Кошицю та його легендарній капелі, які в 20-х роках минулого століття відкривали європейцям, а згодом і мешканцям Північної та Південної Америки невідому для них Україну та багатостолітню культуру українського народу. 100 років тому Гетьман Української держави Павло Скоропадський створив Симфонічний оркестр України. Своєю чергою, Голова Директорії Симон Петлюра доручив Олександрові Кошицю створити хорову капелу та відправив її в турне з просвітницькою місією. Подорож капели Кошиця спричинила справжній фурор в усіх країнах Європи, а згодом і на американському континенті. І не дарма, адже перед цим Кошиць, за пропозицією Леонтовича, об'їздив усю Кубань, де записав 1000 (!) автентичних українських пісень, за що й отримав золоту медаль на виставці у 1910 році.

Ідею запису пісень з репертуару капели Кошиця подав композиторці, лауреатці Шевченківської премії і цьогорічній ювілярці Ганні Гаврилець доктор мисте­цтвознавства Юрій Чекан. Композиторка пішла в опрацюванні творчості Олександра Кошиця не від слів пісень, а від їхнього мелосу ‑ в найкращих традиціях Бориса Лятошинського та Олега Киви. Пісні, що ввійшли до ораторії, дуже давні... 1600-х років і раніше, а написані ‑ як сьогодні, у світлі подій на сході України. Головною темою 12 пісень та музичного маршу для ударних «Козацька бойова» в аранжуванні Георгія Черненка є культивування бойового духу українства та соборності українських земель. Серед них такі історичні пісні-шедеври пісенного мистецтва України, як: «Уже літ за двісті», «Ой, горе чайці» (авторства Івана Мазепи), «їхав козак з України», «Ой, на горі та женці жнуть», «Гей, нумо, хлопці, до зброї» та інші. Презентований компакт-диск Ганни Гав-рилець «Віють вітри» однозначно стане вагомим внеском українських мистців у шляхетну справу виховання сучасників та майбутніх поколінь у дусі патріотизму й любові до національної культури.

 

За матеріалами газети «Культура і життя»,

жовтень 2018 року

Довідково

ХОР імені О.Кошиця (Канада), художній керівник В.Климків був відзначений Шевченківською премією 1992 року за популяризацію українського хорового мистецтва.