Офіційний веб-сайт

Відтворюючи образ українського народу – виставка Івана Гончара

До Дня пам’яті народного художника України, лауреата Шевченківської премії Івана Гончара (27.01.1911 – 18.06.1993) НЦНК «Музей Івана Гончара» запрошує з 16 червня до 19 липня на виставку «Іван Гончар. Живопис: Типи, обряди і вбрання українців»

 

Цією виставкою Музей Івана Гончара продовжує започаткований 2016 року виставковий проект під назвою «Іван Гончар. Творчість». Мета проекту: представити широкому загалу – і поціновувачам мистецтва, і пересічним відвідувачам Музею творчу спадщину фундатора у всій повноті його талантів як художника.

 

Представлені в експозиції близько 30 робіт об’єднані темою відтворення правдивого образу українського народу в історико-етнографічному контексті, а саме:

1) типи і вбрання українців кінця 19-го – початку 20-го ст.;

2) звичаї і обряди українського народу.

 

Ці роботи, створені переважно впродовж 1960-х – 1970-х рр., тобто тоді, коли збірку хатнього Музею було в основному сформовано по колекціях, стали її органічною складовою, доповнюючи цілісний образ української культури важливим сегментом – художньою інтерпретацією та узагальненням регіональних особливостей типів і обрядів українців за етнографічними ознаками та поділом.

 

Художні принципи, застосовані у цих роботах, можна означити як такі, що вибудовувалися на засадах глибинно народного мистецтва, з його фігуративністю, декоративністю і яскравим колоритом, площинністю і лаконізмом. Декоративно-етнографічний живопис Івана Гончара є свідченням його творчого пошуку і зростання – від реалізму й наївного імпресіонізму в краєвидах до фігуративно-пластичного символізму народних типажів.

 

Сам І.Гончар писав про це так: «За останнє десятиріччя я, натхнений творчістю свого народу, зробив, мабуть, більше, ніж за все своє попереднє творче життя. Я по суті виріс наново як митець, і в скульптурі, і в живопису, створивши сотні картин, скульптур, малюнків, які вважаю своїм найціннішим мистецьким здобутком» [Із ст. І.Гончара «Зберігаймо народні джерела нашої культури», Київ, 3.02.1980 р.].

Всі експоновані роботи відображають обряди весняно-літнього циклу.

 

Джерело: НЦНК «Музей Івана Гончара»