Офіційний веб-сайт

Відбувся творчий вечір Михайла Слабошпицького

З нагоди ювілею відомого українського письменника, публіциста, літературного критика, видавця, лауреата багатьох престижних літературних премій і Національної премії України імені Тараса Шевченка в передостанній день літа в Будинку звукозапису НРКУ відбувся творчий вечір Михайла Слабошпицького.

Слід одразу зазначити, що ця літературна імпреза відзначалася від подібних заходів насамперед самим проведенням. Ця творча зустріч транслювалася наживо в ефірі Державної телерадіокомпанії «Культура», модератором якої був науковець, письменник, дипломат, нинішній очільник Комітету з присудження Національної премії Юрій Щербак.

У своєму вступному слові Юрій Щербак коротко переповів присутнім у залі шанувальникам літературної творчості Михайла Слабошпицького основні віхи біографії талановитого письменника, поділився власними спогадами про знайомство з ним, що відбулося півстоліття тому.

А далі у залі зазвучала популярна пісня «Два кольори», слухаючи яку, не можливо бути байдужим. До мікрофону підійшов її автор – поет, перекладач, дипломат, державний діяч, Герой України, лауреат Шевченківської премії Дмитро Павличко. В межах свого виступу він дуже лаконічно і змістовно охарактеризував п’ять біографічних романів, написаних Михайлом Слабошпицьким в останні десятиліття. Це твори про Марію Башкирцеву, Тодося Осьмачку, Олексу Влизька, Петра Яцика, Михайла Коцюбинського. Одночасно Дмитро Павличко поділився своїми враженнями, які виникли у нього після прочитання уривку з нового роману Михайла Слабошпицького «Персифаль і Галатея», надрукованого нещодавно часописом «Голос Просвіти». Свій виступ поет завершив читанням власного вірша, який присвятив ювіляру.

Творчий вечір Михайла Слабошпицького також запам’ятався яскравими виступами президента Ліги українських меценатів, доктора фармацевтичних наук Володмира Загорія, голови НСПУ Михайла Сідоржевського, народних артистів України Тамари Стратієнко, Богдана Бенюка, Анатолія Хостікоєва, Наталі Сумської та інших.