Офіційний веб-сайт

Вокально-оркестрова партита-дума «Дніпрова сага»

Автор(-и): Володимир Павліковський, Олена Кулик, Любомир Матейко / Розділ: Музичне мистецтво

Вокально-оркестрова партита-дума «Дніпрова сага», виконавці: Володимир Павліковський, Олена Кулик, Любомир Матейко, рік оприлюднення: 2017.

Висунуто Національною спілкою кобзарів України.

 

Вокально-оркестрова партита-дума «Дніпрова сага» В.Павліковського, О.Кулик, Л.Матейка

 

Вокально-оркестрова партита-дума «Дніпрова сага» була вперше виконана у Києві в березні 2017 року. Це не перша співпраця композитора, заслуженого діяча мистецтв України Володимира Павліковського зі скрипалем і художнім керівником Київського академічного ансамблю української музики «Дніпро» заслуженим артистом України Любомиром Матейком та солісткою цього ансамблю народною артисткою України Оленою Кулик. У 2001 році вони представили на широкий загал монооперу пам'яті Івана Миколайчука «Ті, що походять від Сонця». Цей масштабний твір визначив новаторський підхід композитора до фольклору, що відобразився і в інших ранніх його творах. Моноопера була схвально прийнята слухачем та мала позитивні відгуки у пресі. Доречно буде додати, що В.Павліковський плідно працює у сфері бандурного репертуару ним видана нотна збірка «Альбом бандуриста» (м.Луцьк, 2006 р.), популярним серед виконавців є Концерт-capriccioдля бандури з оркестром.

Партита-дума «Дніпрова сага» написана на поезію Тараса Григоровича Шевченка і має 12 частин об'єднаних музичною драматургією:

I. «Іртерлюдія» (Реве та стогне Дніпр широкий)

II. «За байраком байрак»

III. «Кобзарева правда» (recitativo - secco)

IV. «Над Дніпровою сагою»

V. «Дума»

VI. «Село на нашій Україні»

VII. «Кобзарева правда» (recitativo - secco)

VIII. «У нашім раю на землі»

IX. «Тече вода з-під явора»

X. «Подивіться на рай тихий»

XI. «Постлюдія»

XII. «Кобзареве слово» ((recitativo -accompagnato).

Твір глибоко пройнятий народнопісенними мотивами. Образи повною мірою виростають з фольклорних джерел, проте композитор прямо не цитує народних мелодій, єдиний виняток ‑ «За байраком ‑ байрак», а творить зовсім нову мелодику, модерну фактуру та гармонію, проте в народному дусі. Робота вражає оптимізмом та життєстверджуючим настроєм. Індивідуальній манері письма майстра притаманна яскравість використання тембрових можливостей українських народних інструментів, художня безпосередність та оригінальний мовний темперамент.

Великий виконавський обсяг покладений у творі на соліста-вокаліста. З цим завданням блискуче справляється народна артистка України Олена Кулик, яка зараз знаходиться в стані творчого розквіту. Крім яскравих вокальних даних, впливу на слухача, їй притаманні природний артистизм та дар емоційного самовираження, інтонаційна стабільність та філігранна точність у передачі авторського задуму.

Ансамбль української музики «Дніпро» під керівництвом заслуженого артиста України Любомира Матейко артистично та впевнено тримається на сцені, емоційно розкутий, має високий рівень творчого самовираження. Демонструє високий технічний рівень, вільно оперує стильовими ознаками твору. Форма виступу якісна і досконала.

 

З подання Національної спілки кобзарів України

Коментарі