Офіційний веб-сайт

Вокальний цикл «12 сонетів Вільяма Шекспіра», кантати: «На перехресті серця», «Перегортаючи життя», "Ти"

Автор(-и): Олександр Яковчук / Розділ: Музичне мистецтво

Вокальний цикл «12 сонетів Вільяма Шекспіра» (2009 р.) для баса та фортепіано, камерні кантати «На перехресті серця» (2012 р.), «Перегортаючи життя» (2012 р.), «Ти» (2011 р.), автор: Олександр Яковчук.

Висунуто Всеукраїнським товариством «Просвіта» ім.Тараса Шевченка.

 

Вокальний цикл «12 сонетів Вільяма Шекспіра» та три кантати Олександра Яковчука

 

ВУТ «Просвіта» ім.Т.Г.Шевченка на здобуття Національної премії 2015 року висунуто такі твори композитора Олександра Яковчука:

Вокальний цикл «12 сонетів Вільяма Шекспіра» (2009 р.) для баса та фортепіано у виконанні відомого англійського співака Павла Гуньки,світова прем’єра відбулась 8 березня 2014 року, the Ukrainian Institute of America, city of New York, USA;

Камерна кантата «На перехресті серця» на вірші П.Перебийноса для мецо-сопрано та фортепіанного тріо(2012 p.),світова прем’єра відбулась 3 грудня 2012 p., Будинок архітектора, м. Київ;

Камерна кантата «Перегортаючи життя» на вірші П.Осадчука для сопрано та камерного оркестру(2012 p.), світова прем’єравідбулась 3 грудня 2012 p., Будинок архітектора, м.Київ;

Камерна кантата «Ти» на вірші П.Мовчана для тенора і камерного оркестру(2011 p.),світова прем’єра відбулась 3 грудня 2012 року, Будинок архітектора, м. Київ.

Ім’я відомого українського композитора сучасності Олександра Яковчука (нар. 1952 р.) добре відоме в Україні та зарубіжжі. Він автор опери «Незабутнє» за мотивами повісті О.Довженка (лібрето власне), балету «Пригоди у Смарагдовому місті» за О.Волковим, 2 ораторій: «Скіфська пектораль» на вірші Б.Мозолевського та «Страсті Христові» на вірші Б.Олійника, 6 симфоній та З симфонічних поем для великого симфонічного оркестру, 24 кантат для різних складів виконавців, «Концертної тріади» для скрипки, альта, віолончелі та симфонічного оркестру, 7 інструментальних концертів для солюючих інструментів та симфонічного оркестру, значної кількості творів для оркестру Українських народних інструментів та естрадно-симфонічного оркестру.

О.Яковчук ‑ автор цілого ряду творів для струнного оркестру, 6 струнних квартетів, фортепіанного тріо, 3 сонат для скрипки, альта, віолончелі та фортепіано, а також значної кількості ансамблів для духових інструментів та фортепіано.

Фортепіанна музика займає одне із чільних місць у камерній творчості О.Яковчука: він автор 12 концертних «Прелюдій і фуг» для фортепіано, 12 «Поліфонічних п’єс», 55 «Мініатюр», а також широковідомих «Ансамблів для фортепіано в 4 руки» на теми українських народних пісень (серед них знаменитий «Щедрик»).

Значне місце у творчості композитора займає хорова музика. Ним написані кантати, хорові концерти та поеми, духовні твори, а також 302 обробки українських народних пісень. В Україні практично всі художні колективи співають хорові твори О. Яковчука. Те ж саме відноситься і до українських хорів зарубіжжя.

Багато творів композитора вийшли друком в Україні та за кордоном. Понад 200 його композицій записано до фонду Національної радіокомпанії України. Випущено 12 аудіо та 3 відео компакт-диски.

Вокальний цикл «12 сонетів В. Шекспіра» для баса і фортепіано О.Яковчука увійшов до «Світової антології українського солоспіву». Цикл є новим словом у музичному прочитанні поетичної спадщини В.Шекспіра. Композитор вибрав 12 сонетів і розмістив їх за певною сюжетною лінією: в цих поезіях В.Шекспір оспівує високу любов, що зароджується у серцях двох закоханих людей, але, не витримавши випробування життям і часом, трагічно гине. Чутливо слідуючи за словом поета, О.Яковчук зумів знайти виразні музичні інтонації, що адекватно відповідають поетичному тексту В.Шекспіра. Враховуючи специфіку звучання людського голосу та фортепіано, композитор зумів відтворити у своїй музиці високий дух шекспірівської поезії. Сучасна вишукана музична мова сонетів сприймається органічно, без зусиль для слухача. Складні дисонуючі акордові структури спокійно виливаються у м’яку кантилену, побудовану на оригінальних авторських мелодіях. Створюється відчуття повної гармонії музики і тексту, до чого у сонетах свідомо прагнув композитор.

Камерні кантати О.Яковчука на вірші сучасних українських поетів П.Перебийноса, П.Осадчука та П.Мовчана є видним явищем в українській камерній музиці. Представлені на здобуття премії три кантати, - це справжні високохудожні музичні твори, що є вагомим внеском у розвиток сучасної вокальної культури України. Вони наповнені оптимізмом, незламною вірою у гідне майбутнє своєї країни, її народу. Музична мова кантат просякнута українським мелосом, поетичним відчуттям природи рідної землі, любов'ю до людини. Композитор слід у слід йде за поетичним словом, у відповідних інтонаціях відтворюючи емоційний стан поезії, майже зримо описує у музичних образах події, відтворені у сюжетних лініях кантат. Така одухотворена музика запам’ятовується надовго, вона наповнює серця слухачів високою духовністю та позитивними емоціями.

Коментарі