Офіційний веб-сайт

Вистава «Страшна помста»

Автор(-и): Сергій Павлюк / Розділ:

Вистава «Страшна помста»; режисер-постановник: Сергій Павлюк.

Висунуто Полтавським академічним обласним українським музично-драматичним театром ім.М.В.Гоголя.

 

Вистава «Страшна помста» СергіяПавлюка

 

Дирекція Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені М.В.Гоголя звертається з проханням порушити клопотання про присудження Національної Премії України імені Тараса Шевченка, головному режисеру Херсонського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.М.Куліша, режисеру-постановнику трагедії «Страшна помста» за М.Гоголем, здійснена у Полтавському театрі ім.М.Гоголя, Сергію Миколайовичу Павлюку.

«Страшна помста» ‑ це фантастично-містичне дійство, в якому режисер розкриває тему вічного гріха, який доведеться спокутувати наступним поколінням. На сцені полтавського театру твір видатного письменника Миколи Гоголя, якому цього року виповнюється 210 років, створено метафорично-змістовну виставу, що викликає асоціації із сьогоденням.

Головною ідеє вистави стало показ доби українських козаків, їхнє прагнення захищати рідну Батьківщину та власну родину. За виставу проходить цілий цикл життя ‑ від народження, через становлення особистості, до усвідомлення власних гріхів і розплати за них.

Містична історія перетворюється на зразок поетичного українського театру, який несе у собі глибинність традицій українського народу, його прагнення до свободи та сакральність. Яскрава обрядовість, звучання автентичного співу, показ козацької звитяги стали основними елементами у вибудові дійства, що викриває національне єство, є традиційними для стилю цього режисера Сергія Павлюка.

Павлюк Сергій Миколайович ‑ головний режисер Херсонського обласного українського музично-драматичного театру ім.М.Куліша, плідно співпрацював з Полтавським театром ім.М.В.Гоголя з 2015 року. У результаті цієї спільної творчої роботи в репертуарі театру з'явилися вистави, що зіграли важливу роль у творчому вдосконаленні гоголівців, дозволили полтавській публіці познайомитися з новою театральною стилістикою.

Творча кар'єра Сергія Миколайовича у театрі триває понад десять років, протягом яких режисер створив вісімдесят сім сценічних втілень як класичних, так і сучасних п'єс. Павлюк С.М. мав досвід співпраці з різними театральними колективами не лише в Україні (Полтава, Черкаси, Рівне, Миколаїв, Херсон, Київ, Одеса, Коломия), а й за кордоном (Румунія, Білорусь). Цей досвід допоміг йому створити у полтавському театрі різні за жанрами вистави «Остання любов Гетьмана», «Опера жебраків», «Майстер і Маргарита» та «Страшна помста», які яскраво відображають сучасні проблеми, є зразками високої театральної культури.

«Страшна помста» втілена за однойменною повістю М.Гоголя, автором інсценізації став режисер Сергій Павлюк (м.Херсон). До речі, цього року виповнюється 210 років з дня народження видатного письменника, ім'я якого носить полтавський театр. Режисер втілював задум гоголівського сюжету разом з балетмейстером Юрієм Буссом (м.Херсон), художником-постановником та художником по костюмах Сергієм та Наталією Ридванецькими, хормейстером ‑ заслуженою артисткою України Руженою Рубльовою (м. Херсон).

«Страшна помста» ‑ це фантастично-містичне дійство, в якому режисер Сергій Павлюк розкриває тему вічного гріха, який доведеться спокутувати наступним поколінням. Містична історія перетворюється на зразок поетичного українського театру, який несе у собі глибинність традицій та сакральність. Яскрава обрядовість, звучання автентичного співу, показ козацької звитяги стали основними елементами у вибудові дійства, що викриває національне єство, є традиційними для стилю цього режисера.

 

З подання Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім.М.В.Гоголя

Коментарі