Офіційний веб-сайт

Великі та малі концертні цимбали

Автор(-и): Тарас Михайлович Баран / Розділ: Народне і декоративно-прикладне мистецтво

Великі та малі концертні цимбали, виготовлені Бараном Т.М., на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка за напрямом «Народне і декоративно-прикладне мистецтво» висунуто Національною спілкою кобзарів України.

 

Великі та малі концертні цимбали Тараса Барана

 

Тарас Михайлович Баран – професор Львівської національної музичної академії імені М.В. Лисенка представив на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка виготовлені ним великі та малі концертні цимбали.

 

Музикант-віртуоз, дослідник музичної органології, автор підручника, монографії, науково-методичних праць поставив перед собою нелегке завдання: втілити в життя (вивчивши за багаторічну творчу діяльність музичний інструментарій) власне бачення українських цимбалів ‑ повноправного музичного інструмента, поставивши їх у ряд разом із вже усталеними класичними зразками досконалого музичного інструментарію симфонічного оркестру. Досвід майстра, який збудував цимбали, сповнений власних винаходів і відкриттів. Він уможливив, на його інструментах, виконувати музику найрадикальніших музичних стилів ‑ від професійного сучасного авангарду і джазу до іскрометного фольклору та музики бароко.

 

Великі та малі концертні цимбали,сконструйовані Тарасом Бараном, ‑ не просто засіб творення та передачі в художній формі емоцій, думок, і не лише знаряддя в руках людини, але й витвір декоративно-прикладного мистецтва. Представлені інструменти ‑ це пам’ятка епохи і національної традиції. Новизна звукової палітри полягає у надзвичайно яскравій акустиці. Знання і вміння майстра-новатора ‑ при злагодженому підборі акустичних порід деревини та використанні високоякісних сплавів металу — досконало утвердити логіку тембрового звучання.

 

Баран Тарас Михайлович народився в 1959 році у м. Львові. Після закінчення з відзнакою Львівської державної консерваторії ім. М.Лисенка по класу цимбалів, працював музичним керівником та головним диригентом Заслуженого ансамблю танцю України «Юність». Як виконавець на музичних інструментах (цимбали, бандура, сопілка, жоломига, кувиця, свиріль) представляв Україну на XII Всесвітньому фестивалі молоді та студентів у м. Москві. Лауреат Міжнародних, Всесоюзних, Всеукраїнських фестивалів та конкурсів. Він неодноразовий учасник репрезентативних виступів на найвищому міждержавному рівні.

 

Тарас Баран удостоєний Ваґнерівської стипендії у Німеччині, що є однією з найпрестижніших відзнак для митців у світі. 

Коментарі