Офіційний веб-сайт

Богомазов Дмитро Михайлович

Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка 2013 року за напрямом «Театральне мистецтво» за вистави «Гамлет» У.Шекспіра Одеського академічного українського музично-драматичного театру імені В.Василька, «Гості прийдуть опівночі» А.Міллера Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра та «Щуролов» О.Гріна Київського театру «Вільна сцена».

Народився Дмитро Михайлович Богомазов 14 лютого 1964 року у м. Свердловську – український театральний режисер, який здійснив постановку понад 30 вистав на сценах Київського театру «Вільна сцена», Київського державного академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра, Одеського академічного музично-драматичного театру української драми імені В.Василька, Черкаського обласного музично-драматичного театру імені Т.Шевченка, Національного академічного російського драматичного театру імені Лесі Українки, Київського академічного молодого театру, Пермського академічного театру драми (Росія), Театру «Maison d’Europe et d’Orient» м.Париж (Франція) та ін.

Закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва імені І.Карпенка-Карого 1995 року (режисер драми).

З 1993 по 2000 рік та з 2011 року і посьогодні Дмитро Богомазов працює режисером-постановником Київського театру драми і комедії.

За 18 років роботи на професійній сцені Дмитро Богомазов поставив низку вистав за творами світової класики, зокрема за п’єсами У.Шекспіра, Ж.-Б.Мольєра, А. де Мюсе, О.Сухово-Кобиліна, І.В.Гете, Г.Бюхнера, за творами Л.Піранделло, Е.-Т.-А.Гофмана, Т.Манна, Софокла, В.Стефаника, І.Франка, М.Булгакова, О.Гріна.

Як режисер-постановник Дмитро Богомазов відзначений: Театральною премією «Київська пектораль» за вистави «Черга» О.Марданя (2009 р.), «Жінка з минулого» Р. Шеммельпфеннінга (2008 р.), «Чарівниця» І.Карпенка-Карого (1994 р.), а також Премією Одеського міжобласного відділення Національної Спілки театральних діячів України імені народних артистів України Лії Бугової і Івана Твердохліба за виставу «Гамлет» У.Шекспіра (2010 р.).

З 2009 року Дмитро Богомазов, окрім творчої діяльності, викладає в Національному університеті театру, кіно і телебачення ім.І.Карпенка-Карого.