Офіційний веб-сайт

Аудіозаписи творів українських композиторів до Фонду Українського радіо, концертні програми 2013-2018 років

Автор(-и): Володимир Шейко / Розділ:

Аудіозаписи творів українських композиторів до Фонду Українського радіо, концертні програми 2013-2018 років; автор-виконавець: Володимир Шейко.

Висунуто Національною Спілкою композиторів України.

 

Аудіозаписи творів українських композиторів до Фонду Українського радіо, концертні програми 2013-2018 років Володимира Шейка

 

Своєю місією Володимир Шейко обрав пропагування українського музичного мистецтва у вітчизняному та світовому медійному просторі.

Твори українських композиторів, записані Симфонічним оркестромУкраїнського радіо під орудою Володимира Шейка, регулярно звучать у ефірі національних каналів та ефірах каналів Європейської мовної спілки «European Broadcasting Union» 56 країн світу.

До Фонду Національного радіо Володимиром Шейком було записано унікальну колекцію з більше ніж 300 записів шедеврів української та світової музики, серед яких, у період з 2013 по 2018 рр.,  ‑ Сюїта з музики до фільму «Тарас Шевченко» Б. Лятошинського; «Страсті за Тарасом», Концерт № 2 для віолончелі з оркестром, Симфонічні поеми «Дніпро» та «Ханука» Є.Станковича; Концерт № 2 для віолончелі з оркестром М.Скорика; Ораторія «Великого бажайте...» для соліста, читця, мішаного хору і симфонічного оркестру, «Елегія мовчазного Майдану», Концерт № 2 для фортепіано з оркестром, «Баркарола» для фортепіано з оркестром І. Щербакова; «Осіння музика» для 2-х саксофонів, з оркестром Г.Гаврилець; «In memoriam» Г.Кузіної; Симфонія № 4 «Система бажань» В.Антонюка та багато інших творів корифеїв вітчизняного музичного мистецтва і молодої композиторської генерації.

Твори увійшли до Фонду Українського радіо на довічне зберігання для передачі майбутнім поколінням.

Володимир Шейко створив оригінальні циклічні теле-радіо проекти, що наповнюють медійний простір України, популяризуючи вітчизняне музичне мистецтво широкому загалу. Ідеологічною основою проектів є значущість української культури в загальносвітовому мистецькому просторі.

Одним із таких масштабних концертних циклів (25 теле-радіо концертів) є унікальний музичний медіа-проект «Мистецькі історії»,у якому Володимир Шейко ‑ художній керівник, диригент проекту, а також його розробник і постановник.

«Мистецькі історії» присвячено знаменним державним та мистецьким датам, народним святам, видатним особистостям України, презентують шедеври української та світової музичної спадщини. Серед концертних програм медіа-проекту: «Музика українського кіно», «Срібні струни України» (концерт за участі симфонічного оркестру презентує українську бандуру), «Співана поезія», «Із Янголом на плечі», «Музика на всі часи», «Скрипковий Всесвіт», «Високий стиль», «Cross Over Bass або Вечір низьких частот», «Нова пісенна Шевченкіана» та інші.

«Мистецькі історії» користуються колосальною популярністю серед глядачів, стали сторінками культурного літопису України, постійно транслюються на чотирьох каналах Українського радіо (UA:Українське радіо, UA:Промінь, UA:Культура, Всесвітня Служба Радіомовлення України) та національних телеканалах (UA:Перший, UA: Культура).

Найбільш масштабною програмою в рамках проекту «Мистецькі історії» стала «Нова пісенна Шевченкіана»,у якій Володимир Шейко втілив ідею проведення всеукраїнського конкурсу з написання нових музичних творів на вірші Кобзаря. Було здійснено аранжування для великого симфонічного оркестру 20 кращих пісень на вірші Т.Г.Шевченка, представлених авторами у жанрах рок-, поп-, полістилістичної музики і записано до Фонду Українського радіо.

У супроводі Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо під керуванням Володимира Шейка сучасні рок-композиції молодих музикантів прозвучали як потужні та експресивні промови-звернення молодого покоління до своєї країни.

Яскраве розмаїття концертних програмВолодимира Шейка включає музику різних стилів і напрямків, має широку географію як в Україні, так і за її межами.

Поряд з виступами на головних концертних майданчиках України (Національна філармонія України, Національна опера України, Національний Палац «Україна», зали обласних філармоній України), концертні програми неодноразово з успіхом були представлені ним на трьох континентах на головних сценах 15 країн світу, серед яких: Китай Гонконг Сіті Холл (Гонконг), Національна філармонія (Пекін); Алжир Національна опера Алжиру, Національний Театр; Туніс Національна опера Тунісу, Колізей Ель-Джем, Амфітеатр Карфагену; Іспанія Аудиторіо Національ де ла Музика та Театро Монументаль (Мадрид), Гран Театре дель Лісеу та Палау де ла Музика (Барселона); Італія Театро Карло Феліче (Генуя), Театро Паваротті (Модена), Театро Рісторі (Верона), Театро Понкієллі (Кремона), Театро Петруцеллі (Барі), Театро Політеама Гарібальді (Палермо), Санта Марія ді Арачеллі (Рим); Португалія Колісео, Каса да Музика (Порто), Колісео дос Рекрейос (Лісабон); Голландія Концертгебау  (Амстердам), Де Доелен (Роттердам); Бельгія Зал Королеви Єлизавети (Антверпен); Румунія Національна опера (Бухарест), Театр опери і балету (Тімішоара); Польща Філармонія Народова (Варшава).

За період 2013-2018 рр. Володимиром Шейком було проведено близько 160 концертів, кожен з яких став помітною духовно-просвітницькою акцією, презентує активну мистецьку та суспільну позицію митця, отримав широкий позитивний громадський резонанс.

У своїй концертній діяльності диригент активно пропагує творчість сучасних українських композиторів, щорічно беручи участь у концертах фестивалів «Київ Музик Фест» та «Музичні Прем'єри Сезону» (2013-2018рр.), здійснюючи записи творів української сучасної музики до Фонду Національного радіо України та виконуючи їх за кордоном.

У період 2013-2018 рр. серед творчого доробку диригента ‑ яскраве виконання у концертах та теле-радіо ефірах творів видатних українських композиторів та світової класики, що стало визначними мистецькими подіями у культурному житті країни.

Видатні твори Є.Станковича (Концерт № 2 для віолончелі з оркестром ‑ світова прем'єра, Концерт № 4 для скрипки з оркестром ‑ світова прем'єра, Концерт №2 для скрипки з оркестром, Сюїта з балету «Прометей», Симфонічна поема «Дніпро», Симфонічна поема «Ханука», Симфонія № 11 «Дотик янгола»); М.Скорика (Концерт № 2 для віолончелі з оркестром ‑ світова прем'єра, «Гуцульський триптих», «Каприси для симфонічного оркестру»); Б.Лятошинського («Слов'янський концерт»); В.Губаренка (Камерна симфонія для двох скрипок з оркестром); І.Карабиця (Концерт для оркестру); Л.Дичко («Ода музиці», Сюїта з балету «Катерина Білокур»); Л.Колодуба (Симфонічна сюїта «Українські ескізи», «Українські танці», сюїта № 4); І.Щербакова («Елегія мовчазного Майдану», Концерт № 2 для фортепіано з оркестром, «Баркарола» для фортепіано з оркестром, «Аве Марія»); Г.Гаврилець («Мізегеге» для хору та симфонічного оркестру, «Осіння музика» для 2-х саксофонів з оркестром); В.Степурка («Benedictus», Триптих для скрипки та симфонічного оркестру); С.Рахманінова (Симфонія № 2); П.Чайковського (Симфонії № 4 та № 6 «Патетична», Увертюра ‑ фантазія «Ромео і Джульєтта»); М.Мусоргського («Картинки з виставки», «Ніч на Лисій горі»); М.Римського-Корсакова («Шехеразада»); Л. ван Бетховена (Симфонія № 9); А.Дворжака (Симфонія № 9 «З Нового Світу»); Дж.Верді («Реквієм»); К.Орфа («Карміна Бурана») та багато інших були неодноразово представлені багатомільйонній теле-радіо аудиторії у виконанні Заслуженого академічного симфонічного оркестру Українського радіо під орудою народного артиста України Володимира Шейка.

Диригент активно підтримує творчість талановитих митців молодої генерації. Володимир Шейко у програмах концертів з успіхом виконав чимало оригінальних творів молодих композиторів, серед яких: «Вже котрий це до тебе лист...» на вірші В.Стуса для сопрано та симфонічного оркестру, «Меседж з України» для симфонічного оркестру, хору та електрогітари, Ораторія «Небесний Щедрик» для корільйона, дитячого і чоловічого хорів, солістів і симфонічного оркестру з відео- і саундтреком звуків Майдану, «А Бог Адама створив рукама» для мішаного хору, солістів, електронних звуків та симфонічного оркестру І.Небесного; Сюїта «Книга сновидінь» О.Родіна; Концерт для альта і симфонічного оркестру, Симфонії № 4 «Система бажань», № 6 «Лемент над Прірвою» В.Антонюка; цикл «Симфонічне щедрування» І.Тараненка; Симфонія ‑ концерт для скрипки з оркестром Г.Кузіної; Концерт для 2-х саксофонів з оркестром Д.Савенка та багато інших.

Окремим циклом у творчості диригента є виконання творів українських композиторів, що мають високе духовне і соціальне звучання, збагачують історичну пам'ять українського народу, його національну свідомість і самобутність, присвячені трагічним історичним подіям у житті України. Серед них ‑ високохудожні масштабні полотна: «Страсті за Тарасом» Є.Станковича; «Елегія мовчазного Майдану» для сопрано з оркестром І.Щербакова; «In Memoriam» для баса, мішаного хору та симфонічного оркестру Г.Кузіної; Симфонія № 7 «Майдан» О.Яковчука, Кантата «Б'ють пороги» М.Лисенка на вірші Т.Шевченка.

Володимир Шейко ‑ талановитий митець, що належить до плеяди видатних диригентів України, продовжує найкращі традиції української диригентської школи. Його творчість ‑ великий особистий внесок у розвиток української музичної культури, що долучає широку глядацьку аудиторію до національних культурних процесів, національної та світової музичної спадщини, стверджує значущість місця української культури в загальносвітовому мистецькому просторі.

 

З подання Національної Спілки композиторів України

 

Київ 17 лютого 2019 року

 

До Комітету з Національних премій ім. Т. Шевченка

 

Вельмишановні члени комітету! Впродовж багатьох років Національна капела України «Думка» має плідну творчу співпрацю з видатним диригентом, народним артистом України Володимиром Шейком та очолюваним ним Симфонічним оркестром Українського радіо Нашими колективами здійснено чимало яскравих мистецьких проектів, серед яких такі світові шедеври, як «Реквієм» Дж. Верді, «Карміна Бурана» К. Орфа, Симфонія № 9 Л. ван Бетховена та багато інших.

Важливим спектром його творчих уподобань є масштабні кантатно-ораторіальні та симфонічні твори національної композиторської школи, що мають високе духовне і соціальне звучання. Високохудожнє виконання у концертах та записи таких полотен, як «Страсті за Тарасом», «Панахида за померлими з голоду» Євгена Станковича, «Елегія мовчазного Майдану» Ігоря Щербакова, кантати «Б'ють пороги» Миколи Лисенка та інших, збагачують історичну пам'ять українського народу, його національну свідомість і самобутність, вносять величезний вклад у розвиток українського музичного мистецтва.

Підтримую кандидатуру Володимира Олександровича Шейка і вважаю достойним високої державної нагороди- лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка.

 

З повагою Євген Савчук

 

Коментарі