Офіційний веб-сайт

Арт-проект «Шевченкіана. Джерело натхнення»

Автор(-и): Надія Нікіфорова / Розділ: Образотворче мистецтво

Арт-проект «Шевченкіана. Джерело натхнення», автор: Надія Нікіфорова.

Висунуто Всеукраїнською творчою спілкою художників «БЖ-АРТ».

 

Арт-проект «Шевченкіана. Джерело натхнення» Надії Нікіфорової

 

Арт-проект «Шевченкіана. Джерело натхнення» складається з шести мистецьких творів: «Причинна на рушникові», «Квадриптих «Шлях Тараса», «Триптих «Пренепорочная, благая!», «Пенталогія «Кохайтеся, чорнобриві», «Пенталогія «Гайдамаки», «Триптих «На чистій, на широкій, на вольній землі».

Твори Надії Нікіфорової ‑то роздуми про долю України, про її минуле і сучасне, часом ‑сумні, часом ‑тривожні. Як каже сама художниця: «В часи її дитинства Шевченка більше мали в душі...».

Картини із циклу «Шевченкіана» були задумані авторкою ще навесні 2001 року під час подорожі Шевченківськими місцями. Вони зіткані з деталей, які захоплюють своєю влучністю і несподіваністю, як, наприклад, старовинна вишивка, що раптово виринає, з-під густих мазків фарби. Через авторський стиль, колаж, фактуру, рельєф, влучність деталей, переплетення образів художниці вдалося зрозуміти, відчути серцем і майстерно втілити власне відчуття Тараса Шевченка у картинах. Кожна з них являє собою завершене мистецьке творіння, сповнене власної символіки і смислу.

Водночас у логічному поєднанні картини утворюють нову діалектичну якість: невпинне прагнення до повноцінного існування у світі й у часі України ‑ єдиної, об’єднаної генієм Тараса Шевченка.

Своєю унікальністю і неповторністю художній проект «Шевченкіана. Джерело натхнення» набуває великого суспільного значення. Авторка залучає значний обсяг матеріалу.

Художній проект «Шевченкіана. Джерело натхнення» відповідає завданням, які ставляться перед претендентом. Він стверджує високі гуманістичні ідеали, збагачує історичну пам’ять народу, його національну свідомість та самобутність. Одна з останніх фундаментальних мистецьких робіт Надії Никифорової - "Заповіт" 2013 року. 

 

Про автора арт-проекту

Надія Яківна Нікіфорова (дівоче прізвище Скоробрещук) ‑ член Всеукраїнської творчої Спілки художників «БЖ-АРТ». Заслужений художник, нагороджена Почесною відзнакою «За досягнення в розвитку культури і мистецтва» Міністерством культури і мистецтв України. Народилась ‑ 23 липня 1953 року, с. Верхнячка, Христинівського району, Черкаської області.

Здобула художню освіту у Ленінградському державному інституті театру, музики та кінематографії (нині Санкт-Петербургська державна академія театрального мистецтва) та Харківському державному художньому училищі. Здійснила постановку, як художник по костюмах та сценограф, понад 80 вистав. З 1990 року активно бере участь у республіканських та міжнародних виставках. Роботи експонуються в художніх музеях України, є власністю міністерства культури. Окремі твори знаходяться в особистих колекціях в Україні, Росії, Польщі, Німеччині, Канаді, Іспанії, Чехії. 

Триптих "На чистій, широкій, на вольній землі" (фрагмент)
Триптих "На чистій, широкій, на вольній землі" (фрагмент)
Триптих "Пренепорочная, благая!" (фрагмент)
Триптих "Пренепорочная, благая!" (фрагмент)
Пенталогія "Гайдамаки" (фрагмент)
Пенталогія "Гайдамаки" (фрагмент)
Коментарі