Офіційний веб-сайт

Арт-проект «Супрематична Україна»

Автор(-и): Анатолій Федірко / Розділ: Образотворче мистецтво

Арт-проект «Супрематична Україна», автор: Анатолій Федірко, презентація арт-проекту відбулась: галерея «Baraka» (м.Краків) 2010 р., галерея «Дзиґа» (м.Львів) 2010 р., ЦСМ «СовіАрт» (м.Київ) 2010-2013 рр.

Висунуто Всеукраїнською творчою спілкою художників.

 

Арт-проект «Супрематична Україна» Анатолія Федірка

 

В українському арт-просторі завжди відчувалася тенденція до занурення у власне український досвід, навіть, коли художник експлуатує той чи інший історичний напрямок. Український художник Анатолій Федірко виокремлює для себе певні елементи, які окреслюють саме локальну ситуацію, таким чином, що зазначена експлуатація виливається в пропозицію іншої естетичної форми. З цієї позиції, арт-проект художника «Супрематична Україна», який демонструвався впродовж 2010-2013 рр., в галереях «Ваrаkа» м.Краків. «Дзиґа» м.Львів і «СовіАрт» м. Київ, уже cамою назвою контрастує зі сформованими нормами та стереотипами. Стереотипний для супрематизму чорний квадрат проглядається лише у чорній дерев’яній валізі для малярських інструментів, що своїми розмірами відповідає тому жтаки «Чорному квадрату» К. Малевича.

Решта творів стверджують «вихід із кола речей» ‑ основну філософську ідею супрематизму, сформовану Малевичем. Комбінації прототипів усіх форм геометричних фігур усіх розмірів та кольорів формують урівноважені асиметричні композиції Федірка, яким, водночас, притаманний особливий внутрішній рух.

Супрематизм ‑ напрям модерного мистецтва, безпредметність, абстрактний геометризм, що виник на початку XX століття. Зачинателем вважається Казимир Малевич(народився 1879 р. в Києві ‑ помер 1935 р. в Ленінграді). Напрям вийшов від кубізму і футуризму, він знайшов застосування в урбаністиці, плакаті і графіці. Супрематизм, за Малевичем, ‑ це остаточний розрив живопису із зображенням реального світу. На думку митця, усі зусилля потрібно зосередити на кольорі, формі, фактурі, русі. «Коли зникне звичка бачити в картинах куточки природи, мадонн та безсоромних венер, тоді тільки побачимо чисто живописний витвір» ‑ писав художник в одному із своїх маніфестів.

Сьогодні у круговерті варіативності мистецьких напрямків та пошуків автор позбавлений будь-яких обмежень, аби знайти метафору, яка б звучала новим підпунктом у нібито синкретичній теорії. І Анатолій Федірко додає творам оболонку, від якої відмовлявся супрематизм, оболонку, сформовану власними цінностями та самоідентичністю.

Арт-проект «Супрематична Україна» є арт-подією, яка достойно презентує сучасне українське образотворче мистецтво в контексті європейських прагнень держави Україна.

 

Коротко про автора

Відомий український художник Анатолій Михайлович Федірко своїми творчими здобутками широко відомий як в Україні, так і поза межами держави. Його творчі здобутки відзначені численними мистецькими преміями як в Україні. так і поза її межами. Анатолій Федірко випускник Київського державного художнього інституту (майстерня проф. С.П.Подерев’янського), 1986 р; уже з перших кроків в мистецтві не йшов проторованими шляхами. Вже перші його живописні твори на численних Всеукраїнських та Всесоюзних художніх виставках засвідчували про появу талановитого молодого художника. Його численні персональні арт-проекти: «Віртуальне малярство» 1994 р., галерея «Київ» м.Київ, «Нова реальність. Парк ‑ 1» 1995 р. галерея «Київ» м.Київ. «Достоєвський» галерея «ІmАlсаtraz»: Зальцбург, Австрія 1998 р., «Dереndеnсе», галерея «Блок А», м.Київ, 2001 р.; галерея «Вurzym & Wolf», м.Краків, Польща засвідчили про непересічного українського художника, який створює нове, актуальне, українське образотворче мистецтво.

Художник Анатолій Федірко лауреат численних міжнародних мистецьких премій:

‑ Перша премія Міжнародного Бієнале сучасного мистецтва «Пан Україна 92». м. Дніпропетровськ, 1992 р.;

‑ Перша премія International Print TriennialKrakow, 2003, м.Краків. Польща, 2003 р.;

‑ Диплом журналу «Афіша», вибір «Афіши» за кращий арт-проект 2004-2005 рр., («Діти prof. J.Beuvs»).;

‑ Почесний Диплом 3International Experimental Engraving Biennial, Mogosoaia,Бухарест, Румунія, 2008 р.

Стипендіат Уряду Австрії 1998 р.

Анатолій Федірко член НСХУ з 1992 р., член Всеукраїнської творчої спілки художників «БЖ-АРТ» з 1998 р., нині на творчій роботі. 

 

Відгуки про арт-проект «Супрематична Україна»

Михайло Шаповаленко, член Всеукраїнської творчої Спілки художників «БЖ-Арт»: «Арт-проект Анатолія Федірка, що складається з 18 арт-об’єктів (серія робі живопис, скульптура (дерево, метал), несе в собі основну філософську ідею супрематизму, сформовану ще Казимиром Малевичем. Комбінації прототипів усіх форм ‑ геометричних фігур усіх розмірів та кольорів, формують урівноважені асиметричні композиції, яким, водночас, притаманний особливий внутрішній рух. Арт-проект «Супрематична Україна» справжня арт-подія, яка достойно презентує сучасне українське образотворче мистецтво в контексті європейських прагнень України».

Андрій Гуренко, член Всеукраїнської творчої Спілки художників «БЖ-Арт»: «Ми всі уважно спостерігаємо за творчістю цього талановитого художника. Всі арт-проекти Анатолія Федірка ‑ цілісні, неординарні та гіпер-сучасні. Арт-проект «Супрематична Україна» продовжує тенденцію попередніх блискучих за своїм поданням арт-проектів і вражає неповторністю яскравих художніх образів».

Художник Анатолій Федірко
Художник Анатолій Федірко
"Супрематичний Т.Г.Шевченко",п./о,вишивка, 2012 р.
"Супрематичний Т.Г.Шевченко",п./о,вишивка, 2012 р.
"Супрематичний українець", дерево, олійна фарба, метал, 2012 р.
"Супрематичний українець", дерево, олійна фарба, метал, 2012 р.
Коментарі